Κλείσιμο

Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον – Κλείνει τα σύνορα η Ιαπωνία

Εντείνεται η ανησυχία παγκοσμίως από την  παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι έχουν εντοπίσει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.

Στην Ευρώπη, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί  σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βέλγιο και Δανία.

Ύποπτες περιπτώσεις εξετάζονται στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία  

Επιβεβαιωμένα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εντοπιστήκαν επίσης την Κυριακή στην Αυστραλία και τον Καναδά ενώ είχαν εντοπιστεί και στο Ισραήλ.

Μετά το Ισραήλ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα σε πρακτικά όλους τους αλλοδαπούς από αυτόν τον μήνα. Η επίσημη ανακοίνωση του μέτρου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα ο Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 σήμερα (Δευτέρα) για να συζητηθούν οι εξελίξεις ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών

Απόδραση απο ξενοδοχείο καραντίντας

Στην Ολλανδία εν τω μεταξύ συνελήφθη μέσα σε επιβατικό αεροσκάφος στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ ζευγάρι το οποίο είχε "αποδράσει" από ξενοδοχείο στο οποίο είχαν τεθεί σε καραντίνα επιβάτες από τη Νότια Αφρική που είχε επιβεβαιωθεί πως είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Πρόκειται για έναν  30χρονο Ισπανό και μια 28χρηνη Πορτογαλίδα
Το αεροσκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί επρόκειτο "να αναχωρήσει για την Ισπανία".
Ο 30χρονος είναι θετικός, η σύντροφός του όχι, αλλά είχε τεθεί και εκείνη σε απομόνωση.

"Αδικαιολόγητες οι απαγορεύσεις"

Στη Νότια Αφρική συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει δεκάδες χώρες.
Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα καταδίκασε τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη χώρα του και στις γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι είναι πολύ απογοητευμένος. Μάλιστα έκανε λόγο για αδικαιολόγητη κίνηση και ζήτησε άμεση άρση τους.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λέγοντας ότι το νότιο άκρο της Αφρικής έχει πέσει θύμα άδικων διακρίσεων

Σημείωσε ότι το μόνο που θα κάνουν οι ταξιδιωτικές αγορεύσεις είναι να βλάψουν περαιτέρω τις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί και να υπονομεύσουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από την πανδημία".

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον ως καμπανάκι σχετικά με την ανισότητα που επικρατεί στον κόσμο σχετικά με τα εμβόλια

Στάση αναμονής απο ΠΟΥ

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

Πηγή: skai.gr