Όχι Ρότζερ, αλλά Ρίτσαρντ Μουρ: Ο νέος επικεφαλής της MI6 – Η σχέση του με Τουρκία (pic)

Όχι Ρότζερ, αλλά Ρίτσαρντ Μουρ…  Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη τον διπλωμάτη καριέρας και αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφορίων, ο Ρίτσαρντ Μουρ ως νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, ευρύτερα γνωστής ως MI6 (ή SIS).

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μουρ, 57 ετών σήμερα, εντάχθηκε στο MI6 το 1987, μόλις τέσσερα χρόνια πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ένας καταξιωμένος κατάσκοπος και σεβαστός σε όλη την κοινότητα πληροφοριών της Βρετανίας, ο Μουρ υπηρέτησε σε διάφορα ανώτερα διπλωματικά πόστα και πόστα κρατικής ασφαλείας, πριν αναλάβει τη δουλειά του «αφεντικού» της MI6, την οποία θα αναλάβει από τον Άλεξ Γιάνγκερ το φθινόπωρο.

φωτό gov.uk

«Επιστρέφει στη SIS με τεράστια εμπειρία και θα επιβλέπει το έργο μιας ομάδας ανδρών και γυναικών των οποίων η ακούραστη προσπάθεια σπάνια γίνονται γνωστές στο κοινό, αλλά είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ραάμπ.

Ο μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών,  υπηρέτησε ως πρέσβης της Βρετανίας στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Έχει επίσης υπηρετήσει ως αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Μουρ γεννήθηκε στη Λιβύη, σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ήταν υπότροφος στο Χάρβαρντ. Παίζει γκολφ, λατρεύει το κρίκετ και το ράγκμπι και έχει δύο παιδιά.

Σημειώνεται ότι στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ και τις ταινίες με ήρωα τον πράκτορα 007 ο επικεφαλής της MI6 αναφέρεται ως «Μ», κάτι που ταιριάζει και με το επώνυμο του Μουρ που και μόνο λόγω ονόματος ήταν κατάλληλος για τη θέση... Στην πραγματικότητα πάντως, στη νέα του θέση θα είναι γνωστός με το κωδικό όνομα «C».

Πηγή: skai.gr