Ουκρανός αντιναύαρχος: Πραγματική η ναυτική απειλή από Ρωσία, αλλά θα ανταποδώσουμε

Ουκρανός αντιναύαρχος: Πραγματική η ναυτική απειλή από Ρωσία, αλλά θα ανταποδώσουμε

Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια νέα εισβολή στην Ουκρανία από θαλάσσης - μια μορφή επίθεσης που οι ρωσικές δυνάμεις «εξασκούν συνεχώς», συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του ουκρανικού ναυτικού. 

Ο αντιναύαρχος Andriy Tarasov χαρακτήρισε «πραγματικά» την απειλή από μια αμφίβια επίθεση, αλλά είπε στο Sky News ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα αποκρούσουν οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, και ότι η Ουκρανία επενδύει στην ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της από το 2014. 

Κατηγόρησε επίσης το ρωσικό ναυτικό και την ακτοφυλακή για ολοένα και πιο εχθρική δραστηριότητα στην κοινή θάλασσα που συνδέει τις δύο χώρες, «μπλοκάροντας» θαλάσσιες περιοχές και κατ’ επέκταση την ουκρανική θαλάσσια κυκλοφορία για ανύπαρκτες στρατιωτικές ασκήσεις. 

Η Ρωσία έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει «συσκευές παρεμβολής» στην Αζοφική Θάλασσα για να διακόψει τις επικοινωνίες και τα συστήματα πλοήγησης στα ουκρανικά πλοία, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματικός. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα των εμπορικών πλοίων να εκτελούν δρομολόγια εκτός ουκρανικών λιμανιών στην περιοχή έχει περιοριστεί, με τον όγκο των εμπορευμάτων που μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν να μειώνεται έως και 50% τα τελευταία οκτώ χρόνια, πρόσθεσε. 

Ένας δεύτερος αξιωματικός του Ουκρανικού ναυτικού περιγράφει τις ρωσικές ενέργειες ως μια μορφή «οικονομικού πολέμου».
 

Πηγή: news.sky.com