Το «πόκερ» του Πούτιν: Ποια θέματα βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για την Ουκρανία

Μακρύς είναι ο κατάλογος των επιδιώξεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να αποφευχθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων, θέτει πρώτα από όλα το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο. 

Επιπλέον, επιθυμεί να μπει ένα τέλος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ειδικά δε τον τελευταίο καιρό που η Δύση στέλνει συνεχώς στρατιωτική βοήθεια στη χώρα. 

Γενικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να μπλοκάρει την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, αλλά και να «παγώσει» την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ σε πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, όπως η Μολδαβία, Γεωργία κλπ. 

Επίσης, τον ενδιαφέρει να σταματήσει την ανάπτυξη των νέων αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη νότια και ανατολική Ευρώπη, εξουδετερώνοντας μια σημαντική στρατιωτική απειλή. 

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να ανακτήσει σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη, θέλει δηλαδή να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. 

Πηγή: skai.gr