Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα υπό τον όρο να μην γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα δείχνουν δορυφορικές εικόνες- Έχει στηθεί μέχρι και νοσοκομείο  

Ευρεία στρατιτωική δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, καταγράφουν οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, παρά τους πρόσφατους ρωσικούς ισχυρισμούς για αποκλιμάκωση και αποχώρηση.

Οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στα μέσα Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η Ουκρανία παραμένει περικυκλωμένη από τρεις πλευρές - στα σύνορά της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία - από ρωσικά στρατιωτικά άρματα μάχης και στρατεύματα. 

Σύμφωνα με το BBC ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν «στήσει» ένα νοσοκομείο στην περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi στη βορειοδυτική Λευκορωσία.

Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος οποιασδήποτε άσκησης πεδίου μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε να αποτελεί και ένδειξη αναμενόμενων απωλειών μάχης από μια επικείμενη σύγκρουση.

Το BBC σημειώνει ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας με περίπου 30.000 στρατεύματα στη Λευκορωσία, αν και ανησυχεί τόσο την Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ, αποτελεί μέρος κοινών, προγραμματισμένων ασκήσεων που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, ανάλογα με το αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραμείνει στο σημείο ή έχουν αναχωρήσει. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ