O Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν απόσυρση όπλων από τη Ζαπορίζια

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Η κατοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις είναι η αιτία των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί , δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε την συνέχιση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και επανέφερε την απαίτησή του για τον τερματισμό τους το συντομότερο δυνατόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στον Πούτιν και για το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του υπενθύμισε ότι «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εφαρμόζονται ούτε στα αγροτικά προϊόντα ούτε στα προϊόντα που είναι απαραίτητα στην γεωργία», ενώ ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών ώστε να διασφαλισθεί η τροφοδοσία όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η Μόσχα δηλώνει ότι οι δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές εξαγωγές κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους προς την Ευρώπη και όχι προς τις φτωχές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ