Ουκρανία: Μείωση 40% στη συγκομιδή σιτηρών λόγω του πολέμου

Στα 106 εκατομμύρια τόνους έφτασε η συγκομιδή των σιτηρών το 2021 - Στα 65 εκατ. τόνους εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2022

Η συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία, μια χώρα από τους μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο, θα μειωθεί κατά περίπου 40% φέτος σε σύγκριση με το 2021 λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών που ανακοινώθηκαν προς το τέλος της συγκομιδής.

Μετά από 106 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής το 2021, ένα ιστορικό ρεκόρ, «φέτος, προβλέπεται ότι η συγκομιδή θα φτάσει τους 64-65 εκατομμύρια τόνους», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της Ένωσης, ο Σέρχι Ιβατσένκο.

«Ο κύριος λόγος είναι ο πόλεμος», που οδήγησε στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης και στην πτώση της παραγωγής, εξήγησε.

Η ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στην ανατολική, νότια και βόρεια Ουκρανία διατάραξε τη γεωργική βιομηχανία της χώρας σε μια περίοδο που η Ουκρανία, γνωστή για τα πολύ γόνιμα εδάφη της με μαυρόχωμα, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, σε πορεία να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών.

Η στρατιωτική επίθεση προκάλεσε αρχικά έλλειψη καυσίμων «παρεμποδίζοντας τη σπορά», υπογράμμισε ο Ιβατσένκο.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών από τον ρωσικό στρατό εμπόδισε επίσης τις εξαγωγές σιτηρών επί μήνες και τα έσοδα από αυτές χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της σποράς, πρόσθεσε.

«Η κατοχή μέρους των περιοχών, οι εχθροπραξίες σε χωράφια, η καταστροφή των υποδομών» μείωσαν κατά «περίπου ένα τέταρτο» τη συνολική έκταση των χωραφιών που καλλιεργούσαν οι παραγωγοί σιτηρών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποστήριξε ο διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών.

«Συνήθως, σπέρναμε περίπου 25 εκατομμύρια εκτάρια. Φέτος, καταφέραμε να σπείρουμε σε 18 με 19 εκατομμύρια εκτάρια», τόνισε, σημειώνοντας επίσης μια «πτώση» της απόδοσης, καθώς πολλοί αγρότες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν λιπάσματα.

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει κάνει συγκομιδή 46,6 εκατομμύρια τόνων σιτηρών στο 90% των αγρών που χρησιμοποιούνται, σημείωσε το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, το 30% των σιτηρών δεν έχει ακόμη συλλεχθεί, σημείωσε ο Ιβατσένκο.

Οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από λιμάνια της Ουκρανίας μπόρεσαν να επαναληφθούν τον Αύγουστο, μετά την υπογραφή μιας διεθνούς ανθρωπιστικής συμφωνίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που παραλίγο να ακυρωθεί το φθινόπωρο.

Συνολικά 580 πλοία που μετέφεραν 15 εκατομμύρια τόνους σιτηρών απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό ασιατικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ