Ζαπορίζια: Οι βομβαρδισμοί έχουν σχεδόν σταματήσει, λέει ο διορισθείς από τη Ρωσία περιφερειάρχης

Δεν θα επιστρέψει ποτέ στον έλεγχο των Ουκρανών ο σταθμός της Ζαπορίζια, λέει ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι

Οι βομβαρδισμοί στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχουν "σχεδόν σταματήσει", δήλωσε ο διορισθείς από τη Ρωσία περιφερειάρχης της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που έκανε στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα φύγουν από τον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό και ότι αυτός δεν θα επιστρέψει ποτέ στον έλεγχο των Ουκρανών.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, σύντομα μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Κοντά στον πυρηνικό σταθμό εξακολουθούν να υπάρχουν μέτωπα και αυτός έχει επανειλημμένως δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες για μια πυρηνική καταστροφή. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς των εγκαταστάσεων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προσπαθεί να επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, προτείνοντας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από αυτόν. Ρώσοι αξιωματούχοι ανήγγειλαν χθες, Πέμπτη, πρόοδο στις συνομιλίες με τον επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ