Κλείσιμο

Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι στην Πολωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, ο Σάιμον Κόβενι, επισκέπτεται σήμερα την Πολωνία, χώρα που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των περίπου τριών εκατομμυρίων Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να σωθούν από τον πόλεμο.

Στη Βαρσοβία, ο κ. Κόβενι θα έχει συνομιλίες με τον πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου και θα συναντηθεί επίσης με μέλη της ιρλανδικής κοινότητας στην Πολωνία, που παρέχουν υποστήριξη στους ξεριζωμένους Ουκρανούς, καθώς και με αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι πέρασαν στην πολωνική επικράτεια αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του ιρλανδού ΥΠΕΞ στην Πολωνία καταγράφεται μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος –με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πατρικίου– εξήρε τις προσπάθειες του Δουβλίνου ειδικά ως προς την υποδοχή ουκρανών προσφύγων.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει υποδεχθεί ως τώρα πάνω από 7.000 ουκρανούς πρόσφυγες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται και πρόσβαση στα συστήματα υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ