Κλείσιμο

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής της IAEA ανησυχεί ότι ο πυρηνικός σταθμός μπορεί να χτυπηθεί κατά την ουκρανική αντεπίθεση

Το εργοστάσιο είναι πολύ κοντά σε ενεργές μάχες, «άρα ανησυχούμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν —εννοώ, προφανώς, μαθηματικά— οι πιθανότητες ενός χτυπήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι

Ο επικεφαλής της πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» ότι ο πυρηνικός σταθμός της Zαπορίζια μπορεί να χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Το εργοστάσιο είναι πολύ κοντά σε ενεργές μάχες, «άρα ανησυχούμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν —εννοώ, προφανώς, μαθηματικά— οι πιθανότητες ενός χτυπήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Μιλώντας στο Κίεβο μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γκρόσι είπε ότι ο ΔΟΑΕ προσπαθεί να «αποτρέψει κάτι κακό» και ότι εξακολουθεί να είναι μια «σχετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Πριν από την επίσκεψή του στο εργοστάσιο, ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ είπε ότι θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις για λίγες ώρες. Υπάρχει μια εναλλαγή εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ που επιστρέφουν στη Βιέννη και αντικαθίστανται από μια νέα ομάδα, είπε. 

«Διευρύνουμε την ομάδα, επομένως προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία μας όσο πιο ορατή, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική για να αποφύγουμε ένα πυρηνικό ατύχημα», είπε.

Την Κυριακή, ο ΔΟΑΕ είπε ότι χρειαζόταν πρόσβαση σε μια τοποθεσία κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια για τη μέτρηση της στάθμης του νερού στη θέση άντλησης της δεξαμενής, Νόβα Καχόβκα. Πρόκειται για κρίσιμο στοιχεία διότι η δεξαμενή, η οποία παρέχει ψυκτικό νερό στον πυρηνικό σταθμό και είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του, έχασε μεγάλο μέρος του νερού μετά την κατάρρευση του φράγματος την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΔΟΑΕ είπε ότι θα πρέπει να προσδιορίσει ακριβώς πόσο νερό χάθηκε.

Πηγή: skai.gr