Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες, κολλημένες στη λάσπη οι στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές αρχές γνωρίζουν ότι τα δύσκολα τώρα άρχισαν και υπενθυμίζουν ότι ο χειμώνας εν όψει θα είναι σκληρός

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να χτυπούν με το πυροβολικό τους τη Χερσώνα στον νότο της Ουκρανίας. Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πρώτη και μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που βρισκόταν υπό την κατοχή τους. Έχοντας όμως πλέον περάσει στην αντίθετη (ανατολική) πλευρά από τον ποταμό Δνείπερο εξακολουθούν να χτυπούν νυχθημερόν την περιοχή. 

Οι κάτοικοι της Χερσώνας τρέπονται πλέον σε φυγή. Η πόλη δεν έχει θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Τα σχολεία δεν λειτουργούν ούτε όμως και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ για τρόφιμα οι κάτοικοι πρέπει να περιμένουν στην ουρά. Την ίδια στιγμή, άμαχοι πέφτουν νεκροί και κατοικίες καταστρέφονται. Από τις 9 Νοεμβρίου που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη 32 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Συνεπώς, είτε με τα οχήματα τους, είτε με φορτηγά είτε οργανωμένα με τρένα όσοι παραμένουν ακόμη ζωντανοί εκκενώνουν την πόλη της Χερσώνας και τις γειτονικές της κωμοπόλεις. Όσοι επιλέξουν να μείνουν και αυτή τη φορά πίσω, τοὺς περιμένουν τα καταφύγια τα οποία η στρατιωτική αρχή της πόλης έχει ήδη εφοδιάσει με φούρνους, κρεβάτια, κουτιά πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρες.

Στο πεδίο, ανατολική Ουκρανία (από το βορρά μέχρι και τον νότο) παραμένει τυλιγμένη στις φλόγες του πολέμου που κρατά πλέον εννέα μήνες. Ζαπορίζια και Ντνίπρο έγιναν στόχοι το Σαββατοκύριακο. Το Ντόνετσκ επίσης με πέντε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ενώ στο Χάρκοβο ένας με τουλάχιστον τρεις αμάχους να τραυματίζονται.

Οι καιρικές συνθήκες στη χώρα περιπλέκουν την έκβαση του πολέμου. Για καμία από τις δύο πλευρές το χιόνι και η βροχή δεν κάνουν την κατάσταση καλύτερη ενώ η λάσπη και η παγωνιά δυσκολεύουν κάθε νέα επίθεση ή/και αντεπίθεση. 

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί τρέχουν να προλάβουν να επισκευάσουν ότι μπορεί να επισκευαστεί μετά το μπαράζ των ρωσικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες. 

Η κρατική εταιρεία παροχής ενέργειας της χώρας, Ukrenergo, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εξυπηρετεί το 80% της ζήτησης ενώ το Σάββατο εξυπηρετούσε το 75%. H χώρα όμως εξακολουθεί να ζει στο σκοτάδι και το κρύο και αυτό επειδή τα επιβαλλόμενα μπλακάουτ συνεχίζουν ακόμη και προληπτικά για την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Όσοι εξακολουθούν να έχουν ρεύμα καλούνται να το καταναλώνουν με φειδώ και να μην ανάβουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα. Αντιμέτωπες με περιορισμούς κατανάλωσης ενέργειας είναι 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας καθώς επίσης και η ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος αντιστοιχεί το πρόβλημα σε 100.000 κατοίκους ανά περιοχή. 

«Εάν η κατανάλωση αυξηθεί κατά τις απογευματινές ώρες, θα αυξηθεί ο αριθμός των μπλακάουτ. Αυτό δείχνει την αναγκαιότητα για το πόσο σημαντικό είναι να εξοικονομούμε ενέργεια και να την καταναλώνουμε ορθολογικά» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βραδινό του διάγγελμα. 

Το ηθικό των πολιτών παραμένει υψηλό. Η αλληλεγγύη επικρατεί αφού ιστορίες ακόμη και για το πώς ένοικοι πολυκατοικιών στο Κιέβο βοηθούν ο ένας τον άλλον γίνονται γνωστές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Από το πιο απλό πχ να αφήσει κάποιος έναν φακό στον διάδρομο ή στο ασανσέρ μέχρι δωρεές σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για να κερδίσουν όπως λένε «τον εχθρό το συντομότερο δυνατό». 

Οι ουκρανικές αρχές απευθύνουν εκκλήσεις για ηρεμία. Γνωρίζουν ότι τα δύσκολα τώρα άρχισαν και υπενθυμίζουν ότι ο χειμώνας εν όψει θα είναι σκληρός και αξέχαστος στη μνήμη όλων. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε υποδομές εντός της τρέχουσας εβδομάδας ενώ η χιονόπτωση δεν αναμένεται να σταματήσει πριν από την Τετάρτη με τη θερμοκρασία να εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από το μηδέν. 
 

Πηγή: skai.gr