Κλείσιμο

«Τα Ξωτικά»: Μια ομάδα ανώνυμων Λιθουανών στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου

Του Μίλτου Σακελλάρη

Το όχι και τόσο μακρινό 2014, όταν η Μόσχα εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, μία ομάδα από ανώνυμους εθελοντές στη μικρή βαλτική πολιτεία της Λιθουανίας, στο κατώφλι της ρωσικής «Αρκούδας», αποφάσισε να σηκώσει τα μανίκια και να αρχίζει να εργάζεται αρκετά σκληρά. Διάλεξαν για την ομάδα τους το όνομα «Τα Ξωτικά». Άλλωστε, αυτά τα μυθικά πλάσματα φροντίζουν να «σφυρίζουν» πίσω από τις σκηνές σε κάθε ταινία και να κινούνται μαγικά. Στόχος τους; Να «σπάσουν» το κατεστημένο της παραπληροφόρησης της Μόσχας στην χώρα τους.

Η δύσκολη αποστολή

«Το ΝΑΤΟ είναι κατακτητής, η ΕΕ είναι ένα αποτυχημένο έργο και η Λιθουανία είναι μια αποτυχημένη χώρα». Αυτά σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας με το ψευδώνυμο The Hawk συνιστούν τα βασικότερα ψέματα που διαδίδονταν τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, έχοντας ως αποδέκτες του Λιθουανούς. Ο επικεφαλής της ομάδας, που έχει ψευδώνυμο όπως και τα άλλα μέλη της, για να μην μπορεί κανείς να τους εντοπίσει, μίλησε στο Euronews εξηγώντας πως ο ίδιος με τους συντρόφους του κινούνται σαν... σκιές στον αόρατο κόσμο του διαδικτύου. «Είχαμε την αίσθηση ότι πολλές φάρμες τρολ άρχισαν να λειτουργούν εναντίον της Λιθουανίας, διαδίδοντας τα συνηθισμένα ψέματα», ανέφερε στη συνέντευξή που έδωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όπως εξήγησε η χώρα του ήταν ιδιαίτερα «ευάλωτη» στη μηχανή παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, ειδικά από τη στιγμή που το πρώην σοβιετικό κράτος της Λιθουανίας αποσχίστηκε, όταν κατέρρευσε ο σοσιαλισμός.

Τα «Ξωτικά» - όλοι οι εθελοντές χωρίς αμοιβή, oι οποίοι στην κανονική τους ζωή εργάζονται ως λογιστές ή ακόμη και ειδικοί σε μέσα ενημέρωσης ή πληροφορικής — ανέπτυξαν τη δική τους στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής. Από τη στιγμή που έλαβαν την απόφαση για δράση άρχισαν να λειτουργούν παρακολουθώντας πλαστά προφίλ και σελίδες υπέρ του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Facebook.  

Ο στόχος τους στο σήμερα είναι- όπως δηλώνουν-  να κρατηθούν μακριά οι συντονισμένες προσπάθειες των ρωσικών τρολ να «μολύνουν» τον διαδικτυακό κόσμο - ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν την επιρροή του. «Το κάνουμε σε ένα επίπεδο που είναι κατανοητό από τους μέσους ανθρώπους - προσπαθούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η παραπληροφόρηση. Καταπολεμούμε τα τοξικά τρολ προσπαθώντας να τα απομακρύνουμε από τα κοινωνικά δίκτυα και αναφέροντάς τα με οργανωμένο τρόπο», είπε ο "The Hawk" αρχηγός της ομάδας στη συνέντευξή του στο Euronews.

O διαδικτυακός πόλεμος

Από τότε που ξεκίνησε ο «διαδικτυακός πόλεμος», τα λιθουανικά "Ξωτικά" συμμετείχαν ενεργά σε επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας ή DDOS σε ρωσικά και λευκορωσικά κρατικά ιδρύματα, κέντρα προπαγάνδας και χώρους υποδομής. Αυτές οι επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχε επίσης οι πασίγνωστοι Anonymous, απέκλεισαν για μέρες την πρόσβαση σε ιστότοπους ιδιωτικών τραπεζών μέχρι RT και Sputnik αλλά και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας . Ο «πόλεμος»  έχει ακόμη έναν στόχο σύμφωνα με τον The Hawk: «να υποστηρίξουμε τους αδελφούς μας στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι πρόσθετο κίνητρο- να διαδοθούν πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει, και να φτάσουμε με κάποιο τρόπο στη Ρωσία, για να ενημερώσουμε τον ρωσικό λαό ότι πρόκειται για πραγματικό πόλεμο, όχι για μια αιματηρή ''ειδική επιχείρηση'' όπως την αποκαλούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου τα «Ξωτικά» παρατήρησαν πως έγινε μία τεράστια προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανατραπούν τα πραγματικά γεγονότα και να διαδοθούν ακόμη και θεωρίες συνομωσίας για την Ουκρανία.  «Τώρα διαδίδουν εντελώς τρελά ψέματα. Δεν σκέφτονται καν πώς να το κάνουν με επαγγελματικό τρόπο, είναι απλώς μια απολύτως άγρια ​​παραπληροφόρηση», δήλωσε ο The Hawk, ενώ σχετικά με τα ρωσικά τρολ είπε ότι: «Είναι αρκετά ανοργάνωτοι και αρκετά απελπισμένοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιθετικοί. Εξακολουθούν να επενδύουν πολλά χρήματα στην παραπληροφόρηση και στις κυβερνοεπιθέσεις».

Πηγή: skai.gr