Ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Εκρήξεις στο Κίεβο

Επιβεβαιώθηκε η χειρότερη πρόβλεψη για την Ουκρανία καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά και ήδη ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό, τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε όλη τη χώρα επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, ενώ στο Κίεβο ήχησαν οι σειρήνες των βομβαρδισμών και χιλιάδες πολίτες επιχειρούν να φύγουν σε καταφύγια, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων με αυτοκίνητα στους δρόμους.

Να μην πανικοβάλλονται κάλεσε τους Ουκρανούς ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ υποσχέθηκε τη «νίκη» επί των ρωσικών δυνάμεων.

Στα περίχωρα του Κιέβου ακούγονται εκρήξεις ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι υποδομές έχουν δεχθεί πλήγματα. Πάντως μέσα στην Ουκρανική πρωτεύουσα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στρατεύματα.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι πύραυλοι κρούζ κατευθύνονται σε στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη Μαριούπολη, Σταύρος Ιωαννίδης, το πρώτο στάδιο της ρωσικής επέμβασης ενδεχομένως να στοχεύει στην καταστολή της αεράμυνας της χώρας, των αμυντικών της γραμμών.

Εχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία, αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Βίντεο από τη Μαριούπολη:

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», είπε ο αξιωματούχος του NATO.

Ζελένσκι: Επιβεβαίωσε τις επιθέσεις με πυραύλους-«Δεν υπάρχει πανικός, θα νικήσουμε»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επιβεβαίωσε αναφορές για πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Λέει ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας και στους συνοριοφύλακες.

Μάλιστα  ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, ωστόσο διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς πως «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του Ουκρανού Προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κλείνει όλος ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Η τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το διάγγελμα Πούτιν

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μπάιντεν: Προμελετημένος ο πόλεμος Πούτιν - Θα φέρει καταστροφικά δεινά 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Στόλτενμπεργκ: Απρόκλητη επίθεση - Θα υπάρξουν συνέπειες

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Έκκληση Γκουτέρες σε Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr