Ανάλυση CNN: Όλα «δείχνουν» τη Λευκορωσία - Από που εμφανίστηκε το ρωσικό κομβόι των 64 χλμ

Του Paul P. Murphy για το CNN

Ανατριχίλα προκαλούν οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies και δείχνουν αυτοκινητοπομπή ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων μήκους 64 χιλιομέτρων κατά μήκος των δρόμων βορειοδυτικά του Κιέβου.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς από πού προήλθαν αυτά τα εκατοντάδες τανκς, τα ρυμουλκούμενα πυροβολικά, τα τεθωρακισμένα και τα άλλα στρατιωτικά οχήματα. Απλώς ακολουθείς τους δρόμους.

Στην Ουκρανία, βορειοδυτικά του Κιέβου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λευκορωσία. Ο δρόμος και η γέφυρα στο Τσερνόμπιλ, την πόλη όχι τον αποτυχημένο πυρηνικό αντιδραστήρα, τελειώνει στη Λευκορωσία. Όλοι οι άλλοι κεντρικοί δρόμοι βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου, τελειώνουν στη Λευκορωσία που συνορεύει στα βόρεια με την Ουκρανία.

Συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων: Για εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία συγκέντρωνε τις δυνάμεις της στη Λευκορωσία.

Εκατοντάδες ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα μετακινήθηκαν στο πρώην σοβιετικό κράτος προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό που οι δύο σύμμαχοι περιέγραφαν ως κοινές ασκήσεις. Ωστόσο μετά ην ολοκλήρωσή τους, οι ρωσικές δυνάμεις δεν επέστρεψαν πίσω.

Στην πραγματικότητα, πρόσθετες δορυφορικές εικόνες από την Maxar, έδειξαν ότι η Ρωσία συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτικών οχημάτων, τις αεροπορικές τις δυνάμεις και τον οπλισμό της στη Λευκορωσία. Από την πόλη του Μπρεστ στα ανατολικά της χώρας έως το Γόμελ στα δυτικά, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εμφανίζονται σε αεροπορικές βάσεις, πόλεις ακόμη και σε χωράφια σε δορυφορικές εικόνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλωτή γέφυρα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ακόμη ότι η Ρωσία κατασκεύασε μια πλωτή γέφυρα στον ποταμό Πριπριατ στη μεγαλύτερη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τη Λευκορωσία. Την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθετες δορυφορικές εικόνες από την διαστημική εταιρία Capella Space, έδειχαν ότι η Ρωσία ξεκίνησε να μετακινεί δεκάδες στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της γέφυρας.

Στρατιωτική ισχύς: Το μήκος της αυτοκινητοπομπής είναι τεράστιο και δείχνει το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης που συγκεντρώνει η Ρωσία για να επιχειρήσουν καταλάβουν το Κίεβο.

Επίσης λέει πολλά για τις κινήσεις της Λευκορωσίας στη στήριξη και στην διεξαγωγή της εισβολής, και την ευθύνη της γι’ αυτήν.

Αυτή η στρατιωτική δύναμη δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί από τους Ρώσους χωρίς την άδεια και την βοήθεια της Λευκορωσίας.

Πηγή: skai.gr