Απέρριψε ο Ζελένσκι την πρόταση των ΗΠΑ να τον φυγαδέψουν - «Θέλω πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό»

Απέρριψε ο Ζελένσκι την πρόταση των ΗΠΑ να τον φυγαδέψουν - «Θέλω πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό»

Οι ΗΠΑ πρότειναν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον φυγαδέψουν από το Κίεβο, αλλά εκείνος την απέρριψε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press.

«Ο πόλεμος είναι εδώ. Χρειάζομαι πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό μέσο», απάντησε ο Ζελένσκι σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με γνώση της συνομιλίας. Η ίδια πηγή περιέγραψε τον Ζελέσκι ως αισιόδοξο.

Η ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία και περικύκλωσαν ενώ παράλληλα εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και σε στρατιωτικές βάσεις σει διάφορα μέρη της χώρας.

Νωρίτερα, η αμερικανικής εφημερίδα Washington Post, μετέδωσε την είδηση ότι οι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μαζί με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το Κίεβο. Έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα, καθυώς εκτίμησε ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του, Αλεξέι Αρεστόβιτς, είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί θα ξεκαθαρίσει πότε και που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι παραμένει ακόμη ασαφές, το εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής. 

Πηγή: skai.gr