Ουκρανία: Καταζητούμενος ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας - Κατηγορείται ότι «έφαγε» πάνω από 5 εκατ. δολάρια

Ο Κιρίλο Σεβτσένκο παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 4 Οκτωβρίου, επικαλούμενος προβλήματα υγείας

Η εθνική ουκρανική υπηρεσία κατά της διαφθοράς κήρυξε σήμερα καταζητούμενο τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Κιρίλο Σεβτσένκο, μαζί με δύο εργαζομένους της τράπεζας Ukrgazbank ως ύποπτους για κατάχρηση άνω των 200 δισεκ. χρίβνια (5,42 εκατ. δολάρια).

Ο Σεβτσένκο παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 4 Οκτωβρίου επικαλούμενος προβλήματα υγείας, όμως αργότερα είπε ότι αντιμετωπίζει πολιτική πίεση εξαιτίας της επαναφοράς μιας παλιάς υπόθεσης εναντίον του για κατάχρηση. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε κάτι επιλήψιμο.

Ο Σεβτσένκο ανέλαβε τη θέση του διοικητή της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο του 2020, στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, υποσχόμενος να διατηρήσει την ανεξαρτησία της τράπεζας και να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όταν παραιτήθηκε, επισήμανε τις επιτυχίες της τράπεζας αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου φέτος, περιλαμβανομένων της αδιάλειπτης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του γεγονότος ότι αποφεύχθηκε ο πανικός στην αγορά ξένου συναλλάγματος και η μεγάλης κλίμακας διαρροή ξένου συναλλάγματος, με αποτέλεσμα να προστατευθούν τα αποθέματα.

Πηγή: skai.gr