Κλείσιμο

Η Ρωσία θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς, λέει η Βρετανία- Ζελένσκι: 16.000 νεκροί Ρώσοι- Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την 31η ημέρα, φαίνεται αναπτερωμένο το ηθικό των Ουκρανών, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δε θα καταφέρουν να εισέλθουν στο Κίεβο, αλλά ούτε και στην Οδησσό. 

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι σημειώνουν ότι το πρώτο μέρος της «στρατιωτικής επιχείρησης» ολοκληρώθηκε και τώρα επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Παράλληλα, ο Ζελένσκι χαιρετίζει τα ισχυρά πλήγματα στους Ρώσους κάνοντας λόγο για 16.000 νεκρούς στρατιώτες. 

  • Ο Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξει ότι ο «ελεύθερος κόσμος» είναι ενωμένος στις προσπάθειές του να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό, σε ομιλία που θα εκφωνήσει το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πει επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να λογοδοτήσει η Ρωσία «για τον βάναυσο πόλεμό της» και να υπερασπιστεί «ένα μέλλον που έχει τις ρίζες του στις δημοκρατικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
  • Σε μια ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του έχουν «καταφέρει ισχυρά πλήγματα» στα ρωσικά στρατεύματα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία τους στην απόκρουση επιθέσεων οδηγεί τη ρωσική ηγεσία «σε μια απλή και λογική ιδέα: ότι η συζήτηση είναι απαραίτητη». Επανέλαβε δε τους όρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
  • Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής της επιχείρησης ήταν «γενικά» ολοκληρωμένη και ότι οι δυνάμεις της θα επικεντρωθούν στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Τα σχόλια προκάλεσαν εντύπωση με δυτικούς αξιωματούχους να σημειώνουν ότι η Ρωσία περιορίζει τις φιλοδοξίες της.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι 1.351 από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί στη μάχη. Ωστόσο, ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 16.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί.
  • Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε σήμερα ότι φαίνεται πιθανό ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βαριά ισχύ πυρός της σε αστικές περιοχές καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δικές της ήδη σημαντικές απώλειες, με κόστος περαιτέρω απώλειες αμάχων». Η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί ορισμένες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη, ανέφερε.
  • Σύμφωνα με ενημέρωση από Αμερικανό αξιωματούχο την Παρασκευή, η Ρωσία δεν φαίνεται προς το παρόν να επιδιώκει χερσαία επίθεση προς το Κίεβο. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «σκάβουν μέσα, εγκαθιστούν αμυντικές θέσεις, δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στο Κίεβο από το έδαφος». Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο είναι συνεχείς.
  • Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος του πολέμου συνέχισε να αυξάνεται. Η ρωσική εισβολή έχει σκοτώσει 136 παιδιά μέχρι στιγμής, ενώ άλλα 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook το Σάββατο από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας. Αντίστοιχα, τα Ηνωμένα Έθνη χθες επιβεβαίωσαν 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς.
Πηγή: skai.gr