«Στροφή» του Κιέβου για το ισραηλινό Iron Dome - «Δεν κάνει για ρωσικούς πυραύλους»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας αναίρεσε τα όσα είχε πει πρόσφατα ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ. Τι άλλαξε.

Απότομη «στροφή» φαίνεται πως κάνει το Κίεβο σχετικά με την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας γνωστό ως «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome).

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov δήλωσε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται το ισραηλινό σύστημα,  αναιρώντας τα όσα είχε πε ο πρέσβης του Κιέβου στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Τον Ιούνιο, ο ουκρανός διπλωμάτης, δήλωσε ότι το Κίεβο επιθυμεί να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ισραηλινή βοήθεια… Εννοώ ότι χρειαζόμαστε στρατιωτική – τεχνική υποστήριξη. Χρειαζόμαστε τον Σιδερένιο Θόλο…. Θα μας επιτρέψει να σώσουμε άμαχους γυναίκες και παιδιά από τη ρίψη ρωσικών πυραύλων στην επικράτειά μας».

Όμως χθες Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας τόνισε μιλώντας σε συνέδριο του Forbes ότι ο Σιδερένιος Θόλος δεν είναι κατάλληλος για την Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουμε το ισραηλινό παράδειγμα, που προστατεύει τους αιθέρες αρκετά καλά. Όλοι γνωρίζουμε το όνομα Σιδερένιος Θόλος αλλά ακόμα και αυτός δεν παρέχει 100% προστασία. Στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στο Ισραήλ και συζητήσαμε με τους κατασκευαστές και τις κρατικές επιχειρήσεις τους», είπε ο  Reznikov. Πρόσθεσε ότι το ισραηλινό σύστημα έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει ενάντια σε αργούς, χαμηλού ύψους και χαμηλής ισχύος πυραύλους που φτιάχνονται συνήθως μέσα σε γκαράζ.

«Ο Σιδερένιος Θόλος δεν μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους», τόνισε.

Πηγή: skai.gr