Κλείσιμο

Ουκρανία: Έντονη ανησυχία από τον ΟΗΕ για την κατάσταση ασφαλείας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η ΔΟΑΕ είπε ότι τα μέλη της ομάδας της που βρίσκονται στο εργοστάσιο άκουσαν περίπου 20 «εκρήξεις» το απόγευμα της Δευτέρας

Την ανησυχία του για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, επικαλούμενος καθυστερήσεις στις εναλλαγές προσωπικού, αυξημένη παρουσία ασφαλείας επί τόπου και συγκρούσεις.

«Ο ήχος του πυροβολικού κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας (ZNPP) και η προσωρινή απώλεια της μοναδικής εναπομείνασας εφεδρικής γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισαν και πάλι τους επίμονους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα», ανέφερε ο Γκρόσι σε δήλωσή του.

Η ΔΟΑΕ είπε ότι τα μέλη της ομάδας της που βρίσκονται στο εργοστάσιο άκουσαν περίπου 20 «εκρήξεις» το απόγευμα της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι ήταν «προφανώς κοντά στο εργοστάσιο».

Ανέφερε επίσης αυξημένη παρουσία ασφαλείας στο χώρο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση που δείχνει τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία της δημιουργίας ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», τόνισε ο Γκρόσι.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις για την εναλλαγή των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ, λέγοντας ότι η τρέχουσα ομάδα θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί ήδη πριν από τρεις βδομάδες και ότι ελπίζει ότι η εναλλαγή μπορεί τελικά να γίνει αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Η πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε επίσης ότι η εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Κυριακής αφού έχασε την ισχύ δύο φορές το πρωί του Σαββάτου. 

Πηγή: skai.gr