Κλείσιμο

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τα «ισχυρά πλήγματα» σε Ρώσους, ενώη Μόσχα επικεντρώνεται στο Ντονμπάς- Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η χώρα βρίσκεται στην 31 ημέρα πολέμου με τη Ρωσία. 

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι τελευταίες εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

  • Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες και είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του έχουν καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία. «Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης έχει ολοκληρωθεί «γενικά», λέγοντας ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας. Τα σχόλια φάνηκε να υποδηλώνουν υποβάθμιση των στόχων του.
  • Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, το Σάββατο, καθώς και με Ουκρανούς πρόσφυγες και τον δήμαρχο της Βαρσοβίας, Rafał Trzaskowski. Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο τεράστιος ανθρώπινος φόρος του πολέμου συνεχίζει να μεγαλώνει. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ότι 1.081 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 1.707 τραυματίστηκαν, με τον πραγματικό απολογισμό να αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος.
  • Οι αρχές στη Μαριούπολη δήλωσαν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό σε θέατρο την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας για πρώτη φορά τον αριθμό των νεκρών στην πιο πολύνεκρη επίθεση από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της. Την Παρασκευή, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Δύση υποτίθεται ότι έκανε διακρίσεις κατά της ρωσικής κουλτούρας, συγκρίνοντας τη μεταχείριση των Ρώσων πολιτιστικών μορφών με αυτή της συγγραφέως του Χάρι Πότερ JK Rowling.
Πηγή: skai.gr