Κλείσιμο

Ουκρανία: Δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ ο χειμώνας παγώνει τη χώρα

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι έως και τρία εκατομμύρια Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυτόν τον χειμώνα. 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Αντιμέτωποι με κυλιόμενα μπλακάουτ θα είναι οι Ουκρανοί μέχρι τον Μάρτιο καθώς ο χειμώνας παγώνει τη χώρα.

«Το Κρεμλίνο θέλει να μετατρέψει το κρύο σε όπλο μαζικής καταστροφής» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ήδη οι ουκρανικές αρχές βοηθούν τους πολίτες σε Μικολάιβ και Χερσώνα να εκκενώσουν τις περιοχές που μόλις ανακατέλαβαν, αφού οι κάτοικοι τους δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι έως και τρία εκατομμύρια Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυτόν τον χειμώνα. 

Την ίδια ώρα, η Μόσχα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς κατά των υποδομών ενέργειας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Σχεδόν 10 εκατομμύρια ουκρανικά νοικοκυριά, το 40% του πληθυσμού της χώρας, ζουν χωρίς ρεύμα με τις μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί. Ήδη τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει στη χώρα όπως επίσης και η θερμοκρασία επισείοντας πολλές δυσκολίες. 

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διαφορετικά ενδεχόμενα, ακόμη και για τα χειρότερα. Εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα και κουβέρτες. Σκεφτείτε τι θα σας βοηθήσει να αντέξετε μία μακρά διακοπή» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, DTEK Yasno. 

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει έξι μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και ντρόουνς κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τις 10 Οκτωβρίου. Η Ουκρανία αγκομαχά ενεργειακά και το Κιέβο δημιουργεί κέντρα στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρωθούν για ρεύμα, επικοινωνία μέσω κινητής τηλεφωνίας, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θέρμανση, νερό και πρώτες βοήθειες. 

Λίγοι περίμεναν οι Ουκρανοί να αντέξουν εννέα μήνες πολέμου και ήδη έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τους Ρώσους να οπισθοχωρήσουν και να καταγράψουν ήττες. Αυτή τη στιγμή, οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται στα ανατολικά και κυρίως στον Νότο ενώ οι Ρώσοι αμύνονται προσπαθώντας να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν περαιτέρω εντός των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις εστιάζουν ιδιαιτέρως την αντεπίθεση τους κατά των ρωσικών θέσεων στη χερσόνησο Κίνμπουρν, η οποία βρίσκεται νοτιότερα του Μικολάιβ και δυτικά της Χερσώνας, στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η χερσόνησος Κίνμπουρν χρησιμοποιείται από τη Μόσχα ως ορμητήριο για επιδρομές κατά των ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Μικολάιβ και σε άλλα εδάφη κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Με λίγα λόγια είναι ένα σημείο - κλειδί για τους Ουκρανούς. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου ο έλεγχος αυτής της περιοχής θα βοηθούσε το Κιέβο να περιορίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των ουκρανικών λιμανιών επιτρέποντας του ταυτόχρονα να ενισχύσει τη θαλάσσια δραστηριότητά του στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια στιγμή, θα επέτρεπε να αυξηθεί η πίεση για την Κριμαία την οποία ο Ζελένσκι επιθυμεί να επιστρέψει στα χέρια των Ουκρανών.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον δύο ντρόουν καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα πάνω από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει μορφή. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πιέζεται επιχειρησιακά στο πεδίο των μαχών ενώ βομβαρδίζοντας μαζικά ενεργειακές υποδομές πριονίζει το ηθικό των Ουκρανών και εξαντλεί τις ουκρανικές αεράμυνες. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όμως οι Ουκρανοί κερδίζουν έδαφος και δεν φαίνονται διόλου διατεθειμένοι για μία εκεχειρία. Οι περισσότεροι μιλούν για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας αλλά κάποιοι αρχίζουν να ελπίζουν πως οι κρυφές συζητήσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ - Ρωσίας θα ανοίξουν τον δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις ώστε να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες.

Πηγή: skai.gr