Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ μετά το ρωσικό πλήγμα

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, δήλωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Ukraine 24, προσθέτοντας ότι οι αρχές είχαν ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Τη Δευτέρα, ο κρατικός διαχειριστής δικτύου Ukrenergo δήλωσε ότι το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ λειτουργούσε με γεννήτριες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γραμμή ηλεκτροδότησης, ανέφερε ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Αυτό έρχεται τρεις ημέρες αφότου η Ουκρανία είπε στην υπηρεσία πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών ότι έχει χαθεί κάθε επαφή με το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Το εργοστάσιο, όπου έχει σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο το 1986, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Και οι δύο γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος της τοποθεσίας υπέστησαν ζημιές όταν ανέλαβαν οι Ρώσοι, αποσυνδέοντάς το ουσιαστικά από το δίκτυο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επισήμανε ότι η βασική ασφάλεια στο χώρο δεν θα πρέπει να επηρεαστεί επειδή ο όγκος του νερού ψύξης στην εγκατάσταση αναλωμένου καυσίμου ήταν αρκετός για να συνεχίσει να απομακρύνει τη θερμότητα χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: skai.gr