Ουκρανία: 60 εγκλωβισμένοι και 2 νεκροί στο σχολείο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι - Ανησυχία για την 9η Μαΐου

Σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο 90 άμαχοι βομβάρδισε η Ρωσία στην περιοχή του Λουγκάνσκ στο χωριό Μπιλοχορίβκα.

Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια. Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι ΓκαΪντάι, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τριάντα άτομα έχουν διασωθεί.

«Επτά από αυτούς είναι τραυματισμένοι», έγραψε ο Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στο Telegram. «Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων».

«Σχεδόν ολόκληρο το χωριό κρυβόταν (στο σχολείο). Όλοι όσοι δεν είχαν φύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Οι φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο σχολείο:

Ζελέκσνι: Προς τη β’ φάση της εκκένωσης του Αζοφστάλ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι από το εργοστάσιο χάλυβα στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έχουν απομακρυνθεί πλέον όλοι οι άμαχοι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσι δήλωσε ότι συνολικά 300 άμαχοι διασώθηκαν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για τη δεύτερη φάση της εκκένωσης του Αζοφστάλ επικεντρώνοντας στους τραυματίες και τους υγειονομικούς.

«Φυσικά, εάν όλοι τηρήσουν τις συμφωνίες. Φυσικά, εάν δεν υπάρξουν ψέματα» είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των μαχητών, «όλων των ηρώων που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό».

Συναγερμός στο Κίεβο για την επέτειο της 9ης Μαΐου

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μείνουν μέσα την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα κατά την επέτειο δηλαδή της Ημέρας της Νίκης, καθώς  δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.

Συνεδριάζουν οι G7 - Συνομιλία με τον Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί σήμερα διαδικτυακά με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους ηγέτες της ομάδας των G7, σε μια συνεδρίαση που σκοπίμως προγραμματίστηκε λίγο πριν την ρωσική «Ημέρα της Νίκης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ