Ουγγαρία: Έκκληση γιατρών σε εθελοντές για βοήθεια-Πίεση στα νοσοκομεία λόγω COVID

Έκκληση για εθελοντές που θα συνδράμουν το προσωπικό των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων με COVID-19 στη βορειοδυτική Ουγγαρία απευθύνουν γιατροί καθώς όπως λένε οι θάλαμοι για τους ασθενείς αυτούς είναι υπερπλήρεις και η πίεση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στην Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι ο ρυθμός εμβολιασμού σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ είναι μεγαλύτερος αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα του μπλοκ που αγόρασε και χορηγεί το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο καθώς, όπως ανακοίνωσε, καθυστερούσαν οι παραδόσεις εμβολίων από τη Δύση.

Η σημερινή έκκληση έγινε μέσω της σελίδας στο Facebook του Ουγγρικού Ιατρικού Επιμελητηρίου στην κομητεία Γκιόρ-Σοπρόν καθώς η χώρα ανέφερε έναν αριθμό ρεκόρ νοσηλευομένων ασθενών, 11.276, με 1.340 από αυτούς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα.

Ο Λάζλο Σιτζάρτο, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, έκανε έκκληση για αξιόπιστους και ενθουσιώδεις εθελοντές που θα παρακολουθήσουν τρίωρα ή τετράωρα σεμινάρια ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο νοσοκομειακό προσωπικό και να βοηθούν στην παρακολούθηση και την φροντίδα των ασθενών.

Σε άλλη ανακοίνωση η ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βουδαπέστης Semmelweis ζήτησε βοήθεια από τους φοιτητές Ιατρικής και από άλλους εθελοντές.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν είπε ότι η Ουγγαρία έχει ακόμη πολλές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.

"Το ερώτημα είναι πάντα αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές", σχολίασε ο ίδιος λέγοντας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν.

Με μόλις 1.589 εκατομμύρια Ούγγρους να έχουν εμβολιαστεί, ο Ορμπάν είπε ότι τα μέτρα του λόκνταουν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν όταν ο αριθμός των εμβολιασμένων θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια ή αλλιώς το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

 

ΜΑΡ.ΜΙ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ