Κλείσιμο

Ο Όρμπαν συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον... Αδόλφο Χίτλερ - Έντονες αντιδράσεις

Η Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα αποκάλυψε ότι οι Ούγγροι αποφεύγουν να φωτογραφίζονται μαζί της στις Βρυξέλλες για να μην αντιμετωπίσουν «διώξεις στην πατρίδα

Την πρόσφατη σύγκριση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε σχέση με τα σχέδια του Χίτλερ επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι.

Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα αποκάλυψε ότι Ούγγροι αποφεύγουν να φωτογραφίζονται μαζί της στις Βρυξέλλες για να μην αντιμετωπίσουν «διώξεις στην πατρίδα».

Ο Όρμπαν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ο Αδόλφος Χίτλερ ονειρευόταν την ευρωπαϊκή ενότητα, αναφερόμενος στη συνέχεια στην ιδέα της «ολοένα και στενότερης ένωσης», από το  Βέσπρεμ της δυτικής Ουγγαρίας την Παρασκευή, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από την Τσεχία.

«Κανείς δεν υποχρεώνει τους Ούγγρους να είναι μέρος αυτής της κοινότητας, αν αισθάνονται τόσο άβολα», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λιπάβσκι(Πράσινοι/EFA, Πειρατές) σε τηλεοπτική συζήτηση την Κυριακή.

Οι Ούγγροι επισκέπτονται «κρυφά» την επίτροπο

Η Γιούροβα, η οποία συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, δήλωσε ότι η φήμη της Ουγγαρίας πλήττεται με κάθε τέτοια δήλωση.

Ερωτηθείσα από τον συντονιστή αν εξακολουθεί να θεωρεί την Ουγγαρία δημοκρατική χώρα, απάντησε: «Έχω μακροχρόνιες αμφιβολίες σχετικά με αυτό». Ωστόσο, τόνισε ότι, παρά τη ρητορική του Όρμπαν, ορισμένοι Ούγγροι διπλωμάτες εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί σε έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό σε θέματα που απαιτούν ομοφωνία σε επίπεδο ΕΕ – όπως οι κυρώσεις.

«Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες και σκληρά εργαζόμενοι Ούγγροι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται μαζί μας για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα ή τις δημόσιες συμβάσεις», επεσήμανε η Γιούροβα, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση των Ούγγρων αξιωματούχων δείχνει ότι η χώρα «χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα».

Η Γιούροβα ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι Ούγγροι φοιτητές, καθηγητές ή οργανώσεις που την επισκέπτονται στις Βρυξέλλες «επιθυμούν να κρατήσουν αυτές τις συναντήσεις μυστικές» και δεν θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί της, ώστε «να μην αντιμετωπίσουν διώξεις στην πατρίδα τους».
 

Πηγή: euractiv.gr