Κλείσιμο

Οριστική ρήξη Νταβούτογλου με Ερντογάν, προανήγγειλε νέο κόμμα

Την παραίτησή του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέβαλε στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου κατήγγειλε πως το AKP έχει απομακρυνθεί από τις «ιδρυτικές αξίες» του, προσθέτοντας πως η ομάδα που κυριαρχεί σήμερα στην παράταξη δεν επιτρέπει την εποικοδομητική κριτική.

Με την παραίτησή του
ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του AKP ουσιαστικά πρόλαβε πιθανή αποπομπή του, καθώς είχε παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή μαζί με τρεις πρώην βουλευτές.

Πρόκειται για το δεύτερο επιφανές στέλεχος του AKP που παραιτείται το τελευταίο διάστημα, μετά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν. Για την ώρα οι δύο πολιτικοί δεν έχουν δώσει την εικόνα πως προτίθενται να συνεργαστούν στην σύσταση νέου κόμματος.

Ο κ. Νταβούτογλου ήταν επί χρόνια ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στις τάξεις του AKP, υπηρετώντας ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής του την περίοδο 2003-2009. Στην συνέχεια ανελίχθηκε στην θέση του υπουργού Εξωτερικών και εν τέλει στην πρωθυπουργία ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μετακινήθηκε στον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο η σχέση του κ. Νταβούτογλου με τον κ. Ερντογάν κατέληξε σε ρήξη καθώς ο πρόεδρος συγκέντρωνε διαρκώς εξουσίες στα χέρια του, με συνέπεια ο άλλοτε πρωθυπουργός να παραιτηθεί από τα αξιώματά του.

Έκτοτε έχει γίνει ένας από τους επιφανέστερους επικριτές επιλογών του κ. Ερντογάν, ειδικά όσον αφορά τις κακές επιλογές του AKP στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που κατέληξαν σε συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr