Κλείσιμο

Οργή στο Ιράν για τα νέα «προσβλητικά σκίτσα» του Charlie Hebdo

«Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να βρούμε την έξοδο» γράφει η λεζάντα του σκίτσου που δείχνει μουλάδες του Ιράν να βγαίνουν από το σώμα μιας γυναίκας

Την οργή του Ιράν συνεχίζει να προκαλεί το γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο σήμερα δημοσίευσε νέα «προσβλητικά σκίτσα», μετά τα αρχικά σκίτσα με τον Αλί Χαμενεΐ, την περασμένη εβδομάδα που έκαναν τις ιρανικές αρχές να προειδοποιήσουν τη Γαλλία ότι θα λάβουν μέτρα σε αντίποινα.

«Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να βρούμε την έξοδο» γράφει η λεζάντα του νέου σκίτσου που δείχνει μουλάδες του Ιράν να βγαίνουν από το σώμα μιας γυναίκας.

Το Charlie Hebdo δημοσίευσε στις 4 Ιανουαρίου σειρά από σκίτσα για τον ανώτατο θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προκαλώντας την οργή της Τεχεράνης.

Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου, καταδίκασε αυτή την «αποτρόπαια» πράξη και κάλεσε το Παρίσι να λάβει μέτρα κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «για να τιμωρήσει τους δράστες της ενέργειας αυτής, οι οποίοι επιτέθηκαν σε αυτό που είναι ιερό και προσέβαλαν την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου έθνους». 

Σε αντίδραση στη δημοσίευση των σκίτσων αυτών, το Ιράν έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν (IFRI), που υπάγεται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή εξάλλου αρκετές δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη, όπου έκαψαν γαλλικές σημαίες.

Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε ότι δημοσίευσε τα σκίτσα σε ένδειξη υποστήριξης προς το λαό του Ιράν, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται εδώ και αρκετούς μήνες από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε "σωστά" τη μαντίλα της.

Πηγή: skai.gr