Οργή στην Τουρκία για τον Μακρόν – Θέμα χρόνου οι αντιδράσεις στην ελληνογαλλική συμφωνία

Μένεα πνέουν στην Άγκυρα κατά του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και για τις δηλώσεις του για το Οθωμανικό παρελθόν της Αλγερίας.

O Μακρόν δήλωσε ότι  «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, παραπέμποντας στην οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830. 

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να παρακολουθήσετε… Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε ο Μακρόν.

«Υπήρχαν προηγούμενοι αποικισμοί. Με γοητεύει η ικανότητα της Τουρκίας να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν εντελώς τον ρόλο που έπαιξε στην Αλγερία και την κυριαρχία που άσκησε, και να εξηγεί ότι είμαστε οι μόνοι αποικιοκράτες. Είναι υπέροχο. Οι Αλγερινοί το πιστεύουν», ανέφερε.

Απάντηση Τσαβούσογλου

Όπως αναφέρει ο Μανώλη Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στον γάλλο πρόεδρο: 

«Σε τέτοιες συζητήσεις είναι λανθασμένη η προσπάθεια της Γαλλίας γιατί έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, και κάνει φτηνές προσεγγίσεις λαϊκιστικές προσεγγίσεις. Να τα λέει στο πρόσωπο μας, όχι πίσω από την πλάτη μας όπως κάνει ο πρόεδρος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως είναι ωστόσο προφανές, η ουσία του μεγάλου εκνευρισμού της Άγκυρας είναι η ιστορική συμφωνία Αθήνας - Παρισιού, και τις επόμενες ώρες έπονται έντονες τουρκικές αντιδράσεις.

Πηγή: skai.gr