Οπισθοχώρηση Λουκασένκο στο μεταναστευτικό μετά τις απειλές Μπορέλ για νέες κυρώσεις

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά Λευκορώσων που σχετίζονται με την προώθηση μεταναστών στα σύνορα με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι κυρώσεις που εξετάζονται είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα, δηλαδή την ευημερία τους και τη δυνατότητα κινήσεών τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες, Κυριακή, με τον Πολωνό, το Λιθουανό και το Λευκορώσο ομόλογό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά τη συνομιλία του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι επισήμανε την «εντελώς απαράδεκτη» κατάσταση, την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα σταματώντας τις πτήσεις και τις ροές μεταναστών.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επαφές και συνομιλίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, από όπου οι ροές προς την ΕΕ φαίνεται να τίθενται υπό έλεγχο. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα βρίσκεται στη Βαγδάτη.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Βαρώσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, το καθεστώς των οποίων επιδιώκει να αλλάξει η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζεται επί του παρόντος μια σειρά επιλογών για την απάντηση στις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Λευκορωσία: Εργαζόμαστε ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες τους

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι το Μινσκ εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.

«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ‘σας παρακαλούμε, επιστρέψτε’, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εν μέσω ψύχους.

«Θέλω να το υπογραμμίσω: δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», υπογράμμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι «έχει ανάγκη» αυτή την κρίση λόγω «των εσωτερικών της προβλημάτων» και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει αυτές τις μεταναστευτικές ροές παρέχοντας άδειες εισόδου και ναυλώνοντας αεροπλάνα για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα με την Πολωνία και να περάσουν στην ΕΕ, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Λουκασένκο πέρυσι μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Balavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία.

Μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων διπλωματών και η Τουρκία απαγόρευσε στους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Υεμενίτες να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία.

Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανατόλι Γκλαζ, μιλώντας στο Sputnik, διέψευσε ότι η Belavia μετέφερε παρανόμως μετανάστες στο παρελθόν ή ότι σχεδιάζει να το πράξει στο μέλλον.

«Έχουμε δηλώσει αρκετά ξεκάθαρα, επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα: η εθνική αεροπορική εταιρεία OJSC Belavia δεν έχει μεταφέρει ποτέ, δεν μεταφέρει και δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ