Κλείσιμο

Ονδούρα: 92 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε 20 χρόνια

Τουλάχιστον 92 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ονδούρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκ των οποίων τέσσερις μόνο μέσα στο 2020, κατέγραψε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Ελευθερία της Έκφρασης (Comité por la Libre Expresión, C-LIBRE), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της στην Τεγκουσιγκάλπα.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε την «ανησυχία της μπροστά στην ιλιγγιώδη επιδείνωση της κατάστασης ως προς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιτάθηκε με φόντο την πανδημία του νέου κορονοϊού και των τροπικών καταιγίδων Ήτα και Γιώτα» που έπληξαν την κεντρική Αμερική τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), που επισκέπτεται την Ονδούρα, ζήτησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε από την κυβέρνηση να «ρίξει φως στις είκοσι δολοφονίες δημοσιογράφων» που έχουν διαπραχθεί από το 2011.

Η RSF απηύθυνε έκκληση να «αποδοθεί πλήρως δικαιοσύνη» και να «εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι αληθινοί υπεύθυνοι» για τους φόνους των εργαζομένων σε ΜΜΕ.

Η ΜΚΟ σημείωσε πως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια το 2009 «υπήρξε αύξηση των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης» στην Ονδούρα.

Παράλληλα οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα απηύθυναν έκκληση «να μη στιγματίζονται, σε δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης και αξιωματούχων, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και ανεξάρτητα ΜΜΕ», απεναντίας «να προστατεύονται τα δικαιώματά τους και να δημιουργηθεί ασφαλές περιβάλλον» ώστε να μπορούν να φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ