ΚΑΙΡΟΣ

Ομπάμα προς Μαδούρο: Μην εμποδίσεις τις προσπάθειες για δημοψήφισμα

Μήνυμα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μην εμποδίσει τις δημοκρατικές προσπάθειες της αντιπολίτευσης για διοργάνωση δημοψηφίσματος αποπομπής του προέδρου Νίκολας Μαδούρο έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

«Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να γίνει σεβαστή, και αυτό περιλαμβάνει τις [...] προσπάθειες επιδίωξης ενός δημοψηφίσματος που συνάδουν με το νόμο», είπε ο κ. Ομπάμα μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα του Καναδά με τους ομολόγους του από τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε επίσης το Καράκας να σεβαστεί την έννομη τάξη την εξουσία της Βουλής, κάλεσμα που ήλθε στον απόηχο δηλώσεων εκπροσώπου της κυβέρνησης Μαδούρο περί πιθανής προσφυγής στα δικαστήρια με αίτημα διάλυσης του κοινοβουλίου.

Τέλος, ο αμερικανός ηγέτης ζήτησε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Μαδούρο έχει πάντως διαμηνύσει ότι ακόμα κι αν υπάρξει δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διενέργειά του έως τις 10 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ηττηθεί δεν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές αλλά θα αναλάβει την εξουσία ο σημερινός αντιπρόεδρος.
Πηγή: skai.gr