Ολλανδία: Ο δολοφόνος του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν θα αποφυλακιστεί

Ο Φόλκερτ φαν ντερ Γκραφ, o δολοφόνος του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών το 2003 για τη δολοφονία του, θα αποφυλακιστεί πρόωρα στις 2 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης στη Χάγη.

Ο φαν ντερ Γκραφ, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη τα δύο τρίτα της ποινής του έχοντας επιδείξει καλή διαγωγή, έχει νομικά το δικαίωμα να αιτηθεί την πρόωρη αποφυλάκισή του καθότι ο κίνδυνος υποτροπής του είναι μικρός, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εναντίον της αποφυλάκισής του τάχθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι υπέγραψαν σχετικές αιτήσεις.



Ο Φαν ντερ Γκραφ πυροβόλησε και σκότωσε τον αντιισλαμιστή ακροδεξιό πολιτικό το 2002 μπροστά σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο Χίλβερσουμ, σε μια πρωτοφανή πράξη πολιτικής βίας στην Ολλανδία, όπου η πολιτική βία έως τότε ήταν ουσιαστικά άγνωστη.

Η δολοφονία έγινε λίγες
ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, στις οποίες με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Φόρτουιν είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Ο 44χρονος Φαν ντερ Γκραφ μετά την αποφυλάκισή του θα είναι αναγκασμένος να φορά συνεχώς μια συσκευή ηλεκτρονικού εντοπισμού του και δεν θα του επιτρέπεται να μιλάει σε δημοσιογράφους.

Πηγή: skai.gr