Περί τους 17.000  είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που προσέγγισαν από θαλάσσης την Ευρώπη  το διάστημα Ιανουαρίου- Μαιου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Όπως προκύπτει 7839 άνθρωποι έφτασαν στην χώρα μας, η οποία και εμφανίζεται να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων για το 2019.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων από την θάλασσα παρατηρείται στην Ισπανία με 7.202 άτομα.

Πρόκειται για αριθμό αισθητά αυξημένο σε σχέση με τους 5.219 που έφτασαν στην χώρα το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) στην Ισπανία  δηλώνει αναφορικά με το θέμα ότι «οι περισσότεροι από τους μισούς που έφτασαν στη χώρα το έκαναν τις πρώτες 31 ημέρες του έτους και πάνω από τα 2/3 τις πρώτες 60 ημέρες».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ για την ίδια περίοδο, 493 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το ταξίδι σωτηρίας προς την Ευρώπη.

Αναλυτικότερα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2019, συνολικά 16.526 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης.

Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, έχοντας προσεγγίσει τις προαναφερθείσες χώρες από την Ανατολική Μεσόγειο. 

Για αυξημένο αριθμό καταγεγραμμένων αφίξεων κάνουν λόγο και οι αρχές των Δυτικών Βαλκανίων.

Από τον Μάρτιο του 2019, συνολικά 5.272 μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφηκαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.

Είναι δύο φορές περισσότεροι από τους 2.595 που καταχωρήθηκαν το 2018 και στις τρεις χώρες και 12 φορές περισσότεροι τους 425 που καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2017.

Πηγή: skai.gr