Κλείσιμο

ΟΗΕ: «Σπαρακτική» η κατάσταση στο Σουδάν - Έκκληση στους στρατηγούς «να σταματήσουν την σεξουαλική βία» και τους φόνους

Εικόνες που θυμίζουν τον πόλεμο στο Νταρφούρ - Ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας και ο αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ηγήθηκαν από κοινού το 2019 της Σφαγής του Χαρτούμ

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτηρίζει «σπαρακτική» την κατάσταση στο Σουδάν και απευθύνει απευθείας έκκληση στους στρατηγούς που ηγούνται των εμπολέμων πλευρών «να σταματήσουν την σεξουαλική βία και να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών».

«Στρατηγέ αλ -Μπουρχάν, στρατηγέ Νταγκαλό, πρέπει να εκδώσετε σαφείς διαταγές, όχι με αόριστες διατυπώσεις, προς όλους όσοι βρίσκονται υπό την διοίκησή σας, ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για την σεξουαλική βία...οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν και εσείς πρέπει να σταματήσετε αυτήν την παράλογη βία τώρα», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Συγκεκριμένα, από την έδρα του στην Ελβετία, ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απευθύνει την έκκληση προς τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο αρχηγό της στρατιωτικής χούντας του Σουδάν, και προς τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστό ως Χεμέτι, αρχηγό των Δυνάμεων Ταχείς Υποστήριξης.

Στον Χεμέτι, μεταξύ άλλων, και στο παραστρατιωτικό του σώμα, στηρίχθηκε ο σουδανός δικτάτορας Όμαρ αλ Μπασίρ στον πόλεμο στο Νταρφούρ, όπου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης διακρίθηκαν για μαζικούς φόνους, μαζικούς βιασμούς, λεηλασίες, αφανισμό ολόκληρων χωριών και εθνοκάθαρση.

Οι δυνάμεις του είναι επίσης δραστήριες στην Υεμένη και την Λιβύη, ενώ έχουν στενή συνεργασία με την περιώνυμη εταιρεία παραστρατιωτικών Wagner.

Οι δύο στρατηγοί προς τους οποίους απευθύνεται η έκκληση του Υπατου Αρμοστή ηγήθηκαν από κοινού το 2019 της Σφαγής του Χαρτούμ, της άγριας καταστολής ειρηνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους ρίχθηκαν στον Νείλο, εκατοντάδες βασανίσθηκαν και βιάστηκαν στους δρόμους του Χαρτούμ.

Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το γραφείο του έχει καταγράψει «τουλάχιστον 25 περιστατικά σεξουαλικής βίας μέχρι στιγμής» και εικάζει ότι «ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ