«Επενδύστε στο Πακιστάν» προτρέπει ο ΟΗΕ - Χρειάζονται 16,3 δισεκ. δολάρια για να ανοικοδομηθεί η χώρα

 Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε να γίνουν «μαζικές επενδύσεις» προκειμένου η χώρα να ανοικοδομηθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού

Το Πακιστάν, που εξακολουθεί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών που το έπληξαν πέρυσι, έχει ανάγκη «μαζικές επενδύσεις» από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης.

Λόγω των πλημμυρών του καλοκαιριού του 2022 βρέθηκε κάτω από το νερό το ένα τρίτο χώρας, έχασαν τη ζωή τους 1.700 άνθρωποι, ενώ επηρεάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 33 εκατομμύρια.

pakistan plimmires ap

Ο ΟΗΕ και το Πακιστάν καλούν σήμερα χώρες, οργανώσεις και επιχειρήσεις να αυξήσουν τη στήριξή τους, κυρίως την οικονομική, στα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας, ώστε να είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Καμία χώρα δεν αξίζει να της συμβεί αυτό που έπαθε το Πακιστάν», υπογράμμισε ο Γκουτέρες στην έναρξη της διεθνούς διάσκεψης, που διεξάγεται στη Γενεύη και η οποία έχει στόχο να συγκεντρωθούν τα 16,3 δισεκ. δολάρια που χρειάζεται η χώρα για να ανοικοδομηθεί και να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά στο μέλλον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

pakistan plimmires ap

«Πρέπει να απαντήσουμε στην ηρωική αντίδραση του λαού του Πακιστάν με δικές μας προσπάθειες και μαζικές επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τις κοινότητες για το μέλλον», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι πλημμύρες που έπληξαν πέρυσι το Πακιστάν «είναι η μεγαλύτερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι. «Το εύρος των ζημιών (…) είναι μνημειώδες», πρόσθεσε.

Η χώρα έχει ανάγκη 8 δισεκ. δολάρια από τους διεθνείς της εταίρους για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ανοικοδομηθεί, επεσήμανε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.

«Κρίσιμη στιγμή»

«Τα νερά έχουν ίσως υποχωρήσει, αλλά οι επιπτώσεις τους παραμένουν», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), ο οποίος χαρακτήρισε τις πλημμύρες «κατακλυσμιαίο γεγονός».

Τεράστιες εκτάσεις γης παρέμεναν επί μήνες κάτω από το νερό και οι πλημμύρες δεν έχουν υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Σύμφωνα με τη Unicef, έως τέσσερα εκατομμύρια παιδιά ζουν ακόμη κοντά σε μολυσμένα και στάσιμα ύδατα.

pakistan plimmires ap

Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, μακριά από τις εστίες τους, και όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν συχνά βρήκαν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί και τους αγρούς γεμάτους λάσπη, αδύνατο να καλλιεργηθούν.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και ο αριθμός των Πακιστανών που βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 14,6 εκατ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι έως 9 εκατ. άνθρωποι επιπλέον ενδέχεται να βυθιστούν στη φτώχεια λόγω της καταστροφής.

«Αυτή η διάσκεψη είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει πολλά χρόνια», υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πακιστανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Χαλίλ Χάσμι.

Το Ισλαμαμπάντ και ο ΟΗΕ έχουν εξηγήσει ότι η σημερινή διάσκεψη δεν είναι μια παραδοσιακή διάσκεψη δωρητών, διότι μεταξύ άλλων το Πακιστάν επιθυμεί να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη διεθνή συνεργασία που να έχει ως άξονά της την ανοικοδόμηση και τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: skai.gr