ΟΗΕ: Δικαιοσύνη για τα θύματα του ISIS ζητά η Γιαζίντι ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ

Ο θάνατος του Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι δεν αρκεί και «θέλουμε να γίνουν περισσότερα» προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα χιλιάδες θύματα του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα η Νάντια Μουράντ, η Γιαζίντι ακτιβίστρια που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018.

«Δεν θέλουμε απλώς να βλέπουμε να σκοτώνονται τα μέλη του ΙΚ, όπως ο Μπαγκντάντι. Θέλουμε δικαιοσύνη. Υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές του ΙΚ που ενώθηκαν με τον Μπαγκντάντι και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι έκανε εκείνος», υπογράμμισε η Μουράντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

Η «φωνή» της μειονότητας των Γιαζίντι που αποδεκατίστηκε από τους τζιχαντιστές και ζητά να αναγνωριστούν τα εγκλήματα που διαπράχθησαν σε βάρος του λαού της, είπε ότι μίλησε με πολλούς συγγενείς της και άλλους επιζώντες για τον θάνατο του ηγέτη του ΙΚ. «Όλοι είπαν "Εντάξει, όμως ήταν μόνο ο Μπαγκντάνι. Τι γίνεται με όλους εκείνους τους μαχητές του ΙΚ που κρατούν ακόμη τα κορίτσια μας, τα παιδιά μας, τι γίνεται με τους χιλιάδες Γιαζίντι που παραμένουν αγνοούμενοι;"».

«Το θέμα δεν είναι μόνο ο Μπαγκντάντι. Υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές σαν εκείνον που (…) δεν τα παρατάνε. Επομένως, θέλουμε να δούμε περισσότερα, θέλουμε να τους δούμε ενώπιον της δικαιοσύνης», επέμεινε η νεαρή γυναίκα.

Η Νάντια Μουράντ ήταν μια από τις χιλιάδες γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια των Γιαζίντι που απήχθησαν και έγιναν σκλάβες του ΙΚ όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ το 2014. Σήμερα, είπε ότι δεν απογοητεύεται από την ελάχιστη πρόοδο που έχει πετύχει η διεθνής δικαιοσύνη αφότου ξεκίνησε τον αγώνα της. «Χρειάζεται χρόνος, δεν εγκαταλείπουμε τίποτα, συνεχίζουμε να ζητάμε δικαιοσύνη», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ