Όχι παγοδρόμια, λιγότερα φώτα: Οι χριστουγεννιάτικες αγορές μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε Γαλλία και Γερμανία στήνονται ήδη, σε αρκετές πόλεις όμως όπως στο Παρίσι τα φώτα θα σβήνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Περικοπές και στις χριστουγεννιάτικες αγορές κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ενεργειακής κρίσης αρκετές από τις οποίες φέτος αποφάσισαν να μην τοποθετήσουν τα αγαπημένα παγοδρόμια στα οποία μικροί και μεγάλοι συνηθίζουν να κάνουν πατινάζ την εορταστική περίοδο. 

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε Γαλλία και Γερμανία στήνονται ήδη, σε αρκετές πόλεις όμως όπως στο Παρίσι τα φώτα θα σβήνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Η πόλη Τουρ στη δυτική Γαλλία θα αντικαταστήσει το δημοφιλές υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιό της με πίστα για ρόλερ. Η διατήρηση του παγοδρόμιο είχε κοστίσει στον ιδιωτικό του φορέα 15.000 ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 2020 και 7.500 ευρώ πέρυσι.

«Φαινόταν κάπως παρέκκλιση να έχουμε ένα υπαίθριο παγοδρόμιο όταν η θερμοκρασία εδώ τα Χριστούγεννα είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Μάρτιν Κοέν, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την ενέργεια και το περιβάλλον. «Φαίνεται ότι δεν έχει νόημα να διατηρείς πάγο, όποιο κι αν είναι το κόστος, απλώς για να διατηρήσεις την αίσθηση των Χριστουγέννων». πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Οι πόλεις στη Γαλλία «πρέπει να αποδεχτούν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι πλέον η εικόνα του χιονιού, του πάγου και των μεγάλων χριστουγεννιάτικων δέντρων. Θα διατηρήσουμε ό,τι μπορούμε γιατί χρειαζόμαστε τη μαγική, εορταστική πλευρά των Χριστουγέννων, αλλά κάποια στοιχεία πρέπει να εξελιχθούν». πρόσθεσε. 

Η πόλη Μουλχάουζ, στην ανατολική Γαλλία, επικαλέστηκε την οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προκειμένου να αποφευχθούν διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του άναβε καθημερινά από τις 10 το πρωί «για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα»., πλέον θα ανάβει στις 5 το απόγευμα μαζί με τα χριστουγεννιάτικα φώτα της πόλης. 

Πηγή: skai.gr