Στροφή προς τα κατεψυγμένα τρόφιμα από τους Βρετανούς λόγω ακρίβειας

Η πιο αυξημένη ζήτηση καταγράφεται στο κατεψυγμένο κοτόπουλο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης ακρίβειας στη χώρα και με τον επιμέρους πληθωρισμό στα τρόφιμα για τον Φεβρουάριο να ανέρχεται σε 18,2%, οι Βρετανοί καταναλωτές στρέφονται προς την αγορά κατεψυγμένων τροφίμων έναντι φρέσκων προϊόντων για λόγους οικονομίας.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar που παρουσιάζει το BBC, αλλά και από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η πιο αυξημένη ζήτηση, κατά 5,9% σε σχέση με προηγούμενα στοιχεία, καταγράφεται στο κατεψυγμένο κοτόπουλο.

Τα κατεψυγμένα συσκευασμένα γεύματα, όπως έτοιμα γεύματα κάθε είδους, πίτσες και κομμένες πατάτες καταγράφουν αυξημένες πωλήσεις σε ποσοστό 2,6%.

Κατεψυγμένα λαχανικά και κατεψυγμένα φρούτα για χυμούς και γλυκά βρίσκονται επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών καταναλωτών αυτή την περίοδο.

Συνολικά, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για αγορά τροφίμων στη Βρετανία έχει υποχωρήσει κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο, κατά τις 12 εβδομάδες ως τα μέσα Μαρτίου οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων έμειναν σταθερές.

Γνωστές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως τα Waitrose, Marks & Spencer, Iceland και Tesco επιβεβαίωσαν στο BBC τη νέα καταναλωτική τάση. Το ίδιο αναφέρει και η Κοινοπραξία Βρετανικής Λιανικής.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση από την εταιρεία Opinium σε δείγμα 2.000 καταναλωτών δείχνει επίσης πως ένας στους τέσσερις αγοράζουν πλέον περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Η ίδια έρευνα δείχνει επιπλέον πως το 30% των Βρετανών καταναλωτών αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από τα ράφια με μειωμένες τιμές λόγω εγγύτητας ημερομηνίας λήξης. Επίσης το 21% αγοράζουν λιγότερο κρέας και ψάρι.

Καταναλωτές και αναλυτές που έχουν μιλήσει στο BBC εξηγούν ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα τείνουν να είναι αρκετά φθηνότερα από τα νωπά, έχουν μικρότερη ή μηδενική ποσότητα που δεν μπορεί να καταναλωθεί και επίσης διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ο αναλυτής πωλήσεων λιανικής Γκεντ Φούτερ δηλώνει πως τα κατεψυγμένα τρόφιμα είχαν «κακή φήμη» για πολλά χρόνια, αλλά «η ποιότητα είναι για την ακρίβεια πολύ υψηλή».

Όπως πρόσθεσε, «είτε πρόκειται για αρακά, πατάτες ή ψάρι, πολλές φορές τα κατεψυγμένα είναι καλύτερα για την υγεία, καθώς καταψύχονται αμέσως μόλις είναι έτοιμα, ενώ τα νωπά τρόφιμα μπορούν κάποιες φορές να περιμένουν να φτάσουν στον καταναλωτή για περισότερο καιρό».
 

Πηγή: skai.gr