Οι σκοτεινές φιγούρες που τρομάζουν τους πεζοπόρους της Καλιφόρνια εδώ και αιώνες -Τι είναι

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια ακούγονται ιστορίες για τεράστιες μορφές σαν σκιές με καπέλα και μανδύες που στοιχειώνουν την ακτή της Καλιφόρνιας.

Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι κοιτώντας στις κορυφές των βουνών Santa Lucia της Καλιφόρνια κατά το ηλιοβασίλεμα έχουν δει αυτές τις μορφές, ενώ μετά από λίγα λεπτά εξαφανίζονται.

Αυτές τις σκοτεινές φιγούρες τις ονόμασαν Dark Watchers (Σκοτεινοί Παρατηρητές) και λέγεται πως είναι ύψους 3 μέτρων και φορούν καπέλα και κάπες.

Εμφανίζονται κυρίως το απόγευμα, και σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο SFGate.com, οι επισκέπτες στην Καλιφόρνια τους έχουν δει να σκαρφαλώνουν στις βουνοκορφές εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

«Όταν οι Ισπανοί έφτασαν το 1700 στην πολιτεία, άρχισαν να αποκαλούν τις εμφανίσεις των μορφών αυτών los Vigilantes Oscuros (οι σκοτεινοί παρατηρητές)», έγραψε η διευθύντρια της SFGate Katie Dowd στο άρθρο. «Και καθώς οι Αμερικανοί άποικοι άρχισαν να διεκδικούν αξιώσεις στην περιοχή, ένιωσαν κι αυτοί την αίσθηση ότι τους παρακολουθούσαν από τους λόφους».

Ένας διάσημος παρατηρητής που ένιωσε την παρουσία των Watchers ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας John Steinbeck. Στο διήγημα του 1938 «Πτήση», ένας χαρακτήρας βλέπει μια μαύρη φιγούρα να τον κοιτάζει από την κορυφή ενός κοντινού βουνού, «αλλά έστρεψε το βλέμμα του γρήγορα αλλού, καθώς ήταν ένας από τους σκοτεινούς παρατηρητές», έγραψε ο Steinbeck. «Κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν οι παρατηρητές, ούτε πού ζούσαν, αλλά ήταν καλύτερο να τους αγνοήσουμε και να μην δείξουμε ποτέ ενδιαφέρον για αυτούς.» 

Ποιοι ή τι είναι, τελικά, οι Dark Watchers;     

Μια θεωρία, σύμφωνα με την Dowd, είναι ότι είναι απλώς παιχνίδια του μυαλού που αναζητούν το σχέδιο των παρατηρητών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια κλασική περίπτωση της παρειδωλίας: ένα ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο ο εγκέφαλος ενός παρατηρητή βρίσκει μοτίβα ή σημασία σε μια αόριστη ή τυχαία εικόνα.

Το φαινόμενο είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα πρόσωπα του Muppet Show στο φεγγάρι ή το πρόσωπο του Ιησού σε καμένο τοστ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι συνηθισμένες σκιές στις κορυφές των λόφων της Santa Lucia μπορεί να ερμηνευθούν από τον εγκέφαλο του θεατή ως ψηλές, με μανδύες (οι παρατηρητές τείνουν να εμφανίζονται αργά το απόγευμα, όταν οι μεγάλες σκιές εξωραΐζουν τους λόφους).

Αυτό το αποτέλεσμα αναζήτησης μοτίβου θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παρουσία ομίχλης ή χαμηλών σύννεφων, σύμφωνα με την Dowd. Οι σκιές που βγαίνουν από τα σύννεφα είναι υπεύθυνες για μια άλλη περίφημη ψευδαίσθηση, γνωστή ως το φάσμα Brocken.

«Γερμανοί ντόπιοι κοντά στα βουνά Harz, έχουν αναφέρει, εδώ και αιώνες, ότι βλέπουν σκιερά στοιχεία στην κορυφή Brocken», έγραψε η Dowd. «Στην πραγματικότητα, το φάσμα του Brocken ... συμβαίνει όταν σκιές - όπως αυτές ενός πεζοπόρου - εμφανίζονται σε ιδιαίτερα ομιχλώδεις βουνοκορφές. Εάν ο ήλιος είναι πίσω από τον παρατηρητή, η ομίχλη παίζει με τη σκιά, καθιστώντας την τεράστια και απειλητική.»

Οι φασματικές φιγούρες συνήθως περικλείονται από ένα φωτοστέφανο με ουράνιο τόξο, που παράγεται από το φως του ήλιου που διαθλάται από σταγονίδια νερού στην ομίχλη ή τα σύννεφα, σύμφωνα με το BBC. 

Ενώ είναι συνηθισμένο στα βουνά Harz, όπου ομίχλες συχνά εμφανίζονται σε χαμηλά υψόμετρα, μπορείτε να δείτε την επίδραση σε οποιαδήποτε ομιχλώδη πλαγιά του βουνού με τον ήλιο στην πλάτη σας και τα σύννεφα κάτω από εσάς. Ίσως το έχετε δει από το παράθυρο ενός αεροπλάνου, ανάμεσα στον ήλιο και τα σύννεφα, το αεροπλάνο μπορεί να δημιοργήσει μια σκιά με ουράνιο τόξο στα σύννεφα από κάτω του και να φαίνεται υπερφυσικά μεγάλο.

Είναι πιθανό, λοιπόν, οι πεζοπόροι στα όρη Santa Lucia απλώς να κοιτάζουν τις δικές τους σκιές πιστεύοντας ότι οι Watchers τους παρακολουθούν. 
 

Πηγή: Live Science