Οι πρώτοι κινέζοι αστροναύτες στο διάστημα: Το σχέδιο για κινέζικο «Παλάτι του Ουρανού»

DW Ρουθ Κίρχνερ, RBB

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο διάστημα είναι γεγονός.

Πρόκειται για ένα ορόσημο της κινεζικής διαστημικής πολιτικής, που εδώ και χρόνια θέτει τον έναν στόχο μετά τον άλλον. Ο κινεζικός σταθμός Tιανγκόνγκ 3 στη Σελήνη είναι υπό κατασκευή και η αποστολή τριών αστροναυτών για τρεις μήνες στο διάστημα φαίνεται να είναι μόνη η αρχή. H επιτυχής εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Σενζού 12, πριν από μερικές μέρες από την έρημο Γκόμπι στα νότια της Μογγολίας, γεννά ελπίδες για μια νέα εποχή στην Κίνα.

Ο επικεφαλής της πολυσυζητημένης αποστολής, Νι Χαϊσένγκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Έχουμε πολλές επιμέρους αποστολές να διεκπεραιώσουμε στο διάστημα και να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από σημαντικές δοκιμές. Είναι δύσκολο, άλλη μια μεγάλη πρόκληση».

Ο Νι Χαϊσένγκ, όπως και άλλοι δύο αστροναύτες, είναι μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα εντάσσεται άλλωστε στον στρατό της χώρας. Τα κρατικά μέσα εδώ και μέρες δεν σταματούν να ενημερώνουν με ενθουσιασμό για την πορεία της αποστολής. Στόχος άλλωστε του διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ είναι να γίνει το «Παλάτι του Ουρανού». Αυτό σημαίνει και το όνομά του. Στο μέλλον αναμένεται να μεταφερθούν μάλιστα στο διάστημα 20 τόνοι εργαστηριακού εξοπλισμού, ενώ προβλέπονται ειδικές πτήσεις εφοδιασμού και συνολικά άλλες έντεκα επανδρωμένες αποστολές.

Πολλά διακυβεύονται για την Κίνα

Όπως αναφέρει ο Τζι Κιμίνγκ από την Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος: «Και οι έντεκα αποστολές θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες». Βέβαια ο κινεζικός «θύλακας» στο διάστημα αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ΙSS. Ειδικοί λένε ότι μοιάζει περισσότερο με τους σοβιετικούς σταθμούς στο διάστημα της δεκαετίας του ΄80. Αν όμως ο ISS πάψει να λειτουργεί κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια, τότε η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα με διαστημικό σταθμό σε ενεργό υπηρεσία.

Για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πάντως το διακύβευμα είναι μεγάλο. Επενδύει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε διαστημικές αποστολές. Εκτός από τον συμβολισμό της όλης αποστολής και το κύρος που προσδίδει στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται επίσης για την τεχνολογική ανεξαρτησία.

Για τον κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την «οικοδόμηση ενός μεγάλου έθνους επιστήμης και τεχνολογίας». Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Την 1η Ιουλίου το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια του. Το διαστημικό πρόγραμμα παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι μια ακόμη λαμπρή επιτυχία του Κόμματος. Γι αυτό και δικαίως οι τρεις αστροναύτες υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν τις προσδοκίες του λαού μας και του Κόμματος».