Κλείσιμο

Οι νήσοι Φώκλαντ επίσημα στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής

Η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων εθνών επικύρωσε σήμερα σχετική απόφαση με την οποία επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Αργεντινής κατά 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στα νότια του Ατλαντικού Ωκεανού, περιλαμβάνοντας πλέον και τις νήσους Φώκλαντ στην κυριότητά της.
  
Η αρχική αντίδραση από την πλευρά της Αργεντινής όπως είναι λογικό ήταν εξαιρετικά θετική με την υπουργό εξωτερικών της χώρας Σουζάνα Μαλκόρα να τονίζει «πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, για μία ιστορική ημέρα για όλη την Αργεντινή καθώς καταφέραμε να επεκτείνουμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Αργεντινή έχει δικαιώματα στη συγκεκριμένη ζώνη».

Η κυβέρνηση των νήσων Φώκλαντ μέσω εκπροσώπου της ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία να διερευνήσει άμεσα τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ από την πλευρά της Αγγλίας δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Σημειώνεται πως τα νησιά Φώκλαντ αποτέλεσαν το επίκεντρο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή το 1982 όταν και μετά από πολεμική σύρραξη τα νησιά πέρασαν στη βρετανική κυριότητα και σήμερα αν και ανεξάρτητα τελούν υπό βρετανική κηδεμονία σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης