Κλείσιμο

Οι μισοί Ρώσοι πιστεύουν ότι η δηλητηρίαση Ναβάλνι ήταν σκηνοθετημένη ή προβοκάτσια

Οι μισοί Ρώσοι πιστεύουν ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, είτε δεν δηλητηριάσθηκε, όπως ο ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν, είτε η δηλητηρίαση του ήταν έργο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε από το Levada-Centr που θεωρείται ως ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο σε σχέση με τα υποστηριζόμενα από το κράτος ανάλογα ερευνητικά κέντρα, δείχνει ότι μόνο το 15% των Ρώσων πιστεύουν ότι αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι ήταν μια προσπάθεια των αρχών να εξοντώσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο.

Αντίθετα το 30% πιστεύει ότι η «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι ήταν σκηνοθετημένη και το 19% πιστεύει ότι ήταν μια προβοκάτσια την οποία ενορχήστρωσαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.617 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, δείχνει ότι το 7% θεωρεί ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης από κάποιον τον οποίον είχε στοχεύσει σε μια από τις έρευνες κατά της διαφθοράς.

Η δημοσκόπηση, δείχνει πόσο δύσκολο εξακολουθεί να είναι για τον Ναβάλι να επηρεάσει την κοινή γνώμη στη Ρωσία, ακόμη και όταν η υπόθεσή του προσελκύει το ευρύ ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στη Δύση και τα δικά του καλοδουλεμένα βίντεο που έχουν ως θέμα αυτό που του συνέβη το καλοκαίρι είχαν εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο.

Ο Ντενίς Βόλκοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Levada-Centr, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν τη διαφορά των απόψεων μεταξύ της παλιάς και νέας γενιάς στην οποία ο Ναβάλνι απευθύνεται με διαδικτυακές έρευνες υψηλού προφίλ και μιλώντας τους απευθείας σε ζωντανές διαδικτυακές εκπομπές.

«Οι παλαιότερες γενιές που ενημερώνονται συνήθως από την τηλεόραση και πιστεύουν τα όσα λένε στις τηλεοπτικές ειδήσεις, και αυτοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ως επί το πλείστον ότι αυτό που συνέβη είναι σκηνοθετημένη προβοκάτσια της Δύσης» έγραψε ο Βόλκοφ στο Facebook, προσθέτοντας ότι «οι νέοι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κι είναι κριτικοί απέναντι στην εξουσία τείνουν να θεωρούν ότι υπεύθυνες για την δηλητηρίαση είναι οι ρωσικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ