Οι Μάρκος ξανά στην εξουσία: Ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος ανακήρυξε τη νίκη του στις Φιλιππίνες

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Φιλιππίνες, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, ανακήρυξε σήμερα την νίκη του στις εκλογές για την προεδρία της χώρας και δεσμεύτηκε να είναι ο ηγέτης «όλων των Φιλιππινέζων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Να με κρίνετε από τις πράξεις μου, όχι από τους προγόνους μου, λέει στον κόσμο» πρόσθεσε ο Βικ Ροντρίγκες σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός ως Μπονγκ Μπονγκ, συγκέντρωσε περισσότερες από το 56% των ψήφων και υπερδιπλάσιες ψήφους από τον βασικό αντίπαλό του, την απερχόμενη αντιπρόεδρο Λένι Ρομπρέδο.

Ο θρίαμβος του 64χρονου Μάρκος Τζούνιορ σημειώθηκε έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μια καταιγίδα παραπληροφόρησης.

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του Μάρκος Τζούνιορ έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους νέους.

Παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965-1986) ως μια χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας για το αρχιπέλαγος αποσιωπώντας τις δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φονεύθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας ή ακόμα και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία της χώρας η οικογένεια Μάρκος για τον προσωπικό της πλουτισμό.

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από μια τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Η σαρωτικη νίκη του Μάρκος Τζούνιορ σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της οικογένειας Μάρκος, 36 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που την απομάκρυνε από την εξουσία.

Ο Μπονγκ Μπονγκ είναι ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία μετά την ανατροπή του πατέρα του .

Πηγή: skai.gr