Κλείσιμο

Οι κυρώσεις προβληματίζουν την Άγκυρα – Χατζηβασιλείου: Έχουν μπει στο «μάτι» των ΗΠΑ

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην Άγκυρα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες όπως είναι το Ιράν, η Ρωσία ή Βόρεια Κορέα αλλά η στόχευση προς την Τουρκία έχει άλλη σημασία, καθώς αφορά μια χώρα εταίρο στο ΝΑΤΟ.

Οι μόνες χώρες που έχουν έως αυτή την ώρα καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Άγκυρα είναι άλλωστε η Ρωσία και το Ιράν.

Στην Τουρκία ανησυχούν επιπλέον αν έρχονται και άλλα μέτρα σε βάρος της μόλις αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Οργισμένη ήταν η τουρκική απάντηση στις κυρώσεις καθώς γίνεται λόγος για αντίποινα χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνουν.

Αίσθηση προκάλεσε αποστροφή ομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Απαντώντας σε αντιπολιτευόμενο βουλευτή που του συνέστησε να είναι προσεκτικός στη διαχείριση των οικονομικών του υπουργείου του καθώς δεν θα έχει την εξουσία κατά το β’ εξάμηνο του 2021 του είπε χαρακτηριστικά:

«Τι έγινε; Μήπως κι εσείς έχετε ελπίδες από τον Μπάιντεν; Δεν περιμένουμε εκλογές στη χώρα. Κι αν γίνουν εκλογές δεν θα είστε εσείς νικητές. Μήπως έχετε προσδοκίες για πραξικόπημα; από ποιον και πως θα αναλάβετε την εξουσία;», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν περιμένει κυρώσεις αλλά στήριξη από τις ΗΠΑ στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Από την ΕΕ πρόσθεσε, δεν περιμένουμε κυρώσεις «αλλά να τηρήσει το λόγο της για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση».

Χατζηβασιλείου: Κίνηση επανάκαμψης των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

«Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Εξήγησε ότι πέραν από την προφανή διμερή κρίση στη σχέση Ουάσιγκτον – Άγκυρας, προκαλεί και μια νέα ενδονατοϊκή κρίση, μια κίνηση ασυνήθιστη από την αμερικανική πλευρά.

«Εκτιμώ ότι με τις κυρώσεις αυτές, οι ΗΠΑ, επανακάμπτουν στην Μεσόγειο. Η Αμερική επιστρέφει σε μια περιοχή που ήταν παραδοσιακά σφαίρα επιρροής της, αλλά η διοίκηση Τραμπ την είχε αφήσει», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι διαφωνούν με τη συμπόρευση Άγκυρας και Μόσχας και ειδικά στον αμυντικό τομέα, ενώ εμμέσως στηλιτεύουν και την οθωμανική πρακτική Ερντογάν. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει μπει στο μάτι της Αμερικής», σημείωσε.

Πηγή: skai.gr