Οι Κούρδοι αποφυλάκισαν περισσότερους από 600 Σύρους κρατούμενους-συνεργάτες του ISIS

Οι κουρδικές δυνάμεις της βόρειας Συρίας απελευθέρωσαν σήμερα περισσότερους από 600 Σύρους που κρατούνταν για τις σχέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε μια αξιωματούχος της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Η αποφυλάκιση των 631 κρατούμενων έγινε στο πλαίσιο της γενικής αμνηστίας που χορήγησαν πριν από μερικές ημέρες οι κουρδικές αρχές της βορειοανατολικής Συρίας. Όλοι τους είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχαν εκτίσει τη μισή ποινή τους.

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι, ύποπτοι για δεσμούς με τους τζιχαντιστές του ΙΚ, εκ των οποίων εκατοντάδες ξένοι διαφόρων εθνικοτήτων, βρίσκονται στις φυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σε αυτήν την περιοχή της Συρίας.

Η Αμίνα Όμαρ, συμπροεδρεύουσα στο Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το πολιτικό σκέλος των SDF, είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Καμισλί, ότι όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι είναι όλοι τους Σύροι που "συνεργάστηκαν με το ΙΚ" αλλά "δεν διέπραξαν εγκληματικές ενέργειες".

Η απελευθέρωση των κρατουμένων αυτών επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση "αρχηγών αραβικών φυλών". Σε πολλές ζώνες που ελέγχονται από τους Κούρδους, ιδίως στην ανατολική Συρία, η πλειονότητα των κατοίκων είναι Άραβες.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στη φυλακή της Αλάγια, έξω από το Καμισλί, είδε να βγαίνουν δεκάδες κρατούμενοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν ακρωτηριασμένοι. Τους περίμεναν απ’ έξω μέλη των οικογενειών τους, γυναίκες και παιδιά.

"Ο αδελφός μου είναι στη φυλακή εδώ και οκτώ μήνες για διακίνηση γυναικών από τον καταυλισμό (των εκτοπισμένων) Αλ Χολ", είπε ο Άχμαντ αλ Χουσέιν, που περίμενε τον 50χρονο αδελφό του, τον Χαμίντ.

Η κουρδική διοίκηση αποφάσισε πρόσφατα να επιτρέψει σε χιλιάδες Σύρους, μεταξύ των οποίων είναι εκτοπισμένοι και συγγενείς μαχητών του ΙΚ, να φύγουν από τον καταυλισμό Αλ Χολ, όπου διαμένουν σήμερα περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών είναι και πολλοί ξένοι.

Μετά τη διάλυση του "χαλιφάτου" του ΙΚ, τον Μάρτιο του 2019, οι Κούρδοι ζητούν από τις χώρες τους να επαναπατρίσουν τους τζιχαντιστές ή να ιδρύσουν ένα διεθνές δικαστήριο για να τους δικάσει. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες, κυρίως οι ευρωπαϊκές, δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω. Η Γαλλία έχει επαναπατρίσει έναν μικρό αριθμό ορφανών παιδιών τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ