ΚΑΙΡΟΣ

Οι ΗΠΑ σταματούν προσωρινά τις διώξεις μεταναστών στα σύνορα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει προσωρινά να ασκούν διώξεις σε βάρος των μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα παράνομα μαζί με τα παιδιά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριοφυλακής, ουσιαστικά παραδεχόμενος πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναστείλει την πολιτική μηδενικής ανοχής στην μετανάστευση.

Οι παραπομπές για δίωξη ανεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που έθετε τέλος στον χωρισμό των γονέων από τα παιδιά τους στα σύνορα, δήλωσε ο διοικητής της υπηρεσίας συνόρων και τελωνείων (CBP), Κέβιν ΜακΑλίναν.

Ο χωρισμός οικογενειών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, υποχρεώνοντας τον κ. Τραμπ να υποχωρήσει από μια πολιτική που αρχικά είχε στηρίξει πλήρως. Περισσότερα από 2.300 παιδιά κρατήθηκαν μακριά από τους γονείς τους ως συνέπεια της στρατηγικής μηδενικής ανοχής.

Η τοποθέτηση ΜακΑλίναν ουσιαστικά εντείνει την σύγχυση που υπάρχει όσον αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση.

Ο κ. Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως γονείς και παιδιά θα μπορούσαν να τοποθετούνται στα ίδια κέντρα κράτησης, ενώ ταυτόχρονα το Πεντάγωνο έχει ζητήσει από στρατιωτικές μονάδες να διαθέσουν χιλιάδες κλίνες για την φιλοξενία παιδιών.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο κ. ΜακΑλίναν όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς επιμένουν πως η πολιτική μηδενικής ανοχής παραμένει σε ισχύ, αν και είναι φανερό πως για την ώρα έχει «παγώσει».

Οικογένειες με ενήλικες που δεν διώκονται παραπέμπονται στην υπηρεσία ICE και αναμένεται να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Η εξέταση των αιτημάτων τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια, λόγω του μεγάλου όγκου εκκρεμοδικιών που υπάρχει στα αρμόδια δικαστήρια.

Την Κυριακή ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε, μέσω Twitter, την απέλαση προσφύγων και μεταναστών δίχως δικαστική οδό.Πηγή: skai.gr