Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» στο ζήτημα της Ταϊβάν προειδοποιεί η Κίνα

Μιλώντας στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ο Λι είπε ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η Ταϊβάν για να περιοριστεί η Κίνα, «θα καταλήξουν σίγουρα σε αποτυχία»

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού, προειδοποίησε την Τρίτη ότι «παίζουμε με τη φωτιά» στο ζήτημα της Ταϊβάν σε ένα σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ στη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στη Ρωσία, σύμφωνα με το CNN.

Μιλώντας στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ο Λι είπε ότι οι προσπάθειες να «χρησιμοποιηθεί η Ταϊβάν για να περιοριστεί η Κίνα», «θα καταλήξουν σίγουρα σε αποτυχία», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα σχόλια του Λι απηχούσαν προηγούμενες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, αλλά ο τόπος από τον οποίο έγιναν οι δηλώσεις του είναι σημαντικός και συμβολικός δεδομένης της συνεχιζόμενης εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν και έχει δεσμευτεί να την ελέγξει, με τη βία, εάν χρειαστεί. Έχει επικρίνει επανειλημμένα το αμερικανικές σχέσεις με το νησί, με το οποίο η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊπέι.

Ο Λι, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018 για αγορές ρωσικών όπλων, συμμετείχε στη διάσκεψη ασφαλείας της Μόσχας καθώς ξεκίνησε ένα εξαήμερο ταξίδι στη Ρωσία και τον στενό της σύμμαχο, τη Λευκορωσία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από περισσότερα από 20 «φιλικά κράτη», συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, του Ιράν και της Μιανμάρ θα παραστούν επίσης στο φόρουμ, ανέφεραν προηγουμένως ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας, που διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση. Καμία δυτική χώρα δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η επίσκεψη είναι η δεύτερη του Λι στη Ρωσία από τότε που ανέλαβε το ρόλο του αρχηγού Άμυνας νωρίτερα φέτος. Έρχεται τη στιγμή που το Πεκίνο συνέχισε να ενισχύει τους δεσμούς ασφαλείας του με τη Μόσχα, παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση στην Ουκρανία.

Σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα στην ίδια διάσκεψη της Μόσχας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόκειται για «καύσιμο στη φωτιά» η υποστήριξής τους στην Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr