Οι ΗΠΑ επιμένουν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη επιμένει ο Λευκός Οίκος. Αυτή στιγμή στη χώρα βρίσκονται μισθοφορικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη Ρωσία, την Τουρκία και το Κατάρ. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη Λιβύη, αναφορικά με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο κορυφαίος απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Λιβύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εκλογές στη Λιβύη είναι σημαντικές, εν μέρει επειδή μια κυβέρνηση με πλήρη εξουσία, αξιοπιστία και νομιμότητα θα μπορούσε να πιέσει τις ξένες δυνάμεις να αποσύρουν τους στρατιώτες τους.

«Αυτό θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη…, που θα ασκήσει ουσιαστική επιρροή, αλλά δεν προτείνουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Νόρλαντ πριν από τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μερικούς από τους σημαντικούς παράγοντες, με στόχο την προσπάθεια απομάκρυνσης μερικών από τους μισθοφόρους, των ξένων μαχητών», πρόσθεσε ο Νόρλαντ.

Η Λιβύη έχει υποφέρει μία δεκαετία χάους και βίας από την εξέγερση του 2011 που υποστήριξε το ΝΑΤΟ, προκαλώντας την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές φέτος συναίνεσαν στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ενότητας και η προώθηση της διεξαγωγής εθνικών εκλογών το Δεκέμβριο θεωρούνται η καλύτερη ελπίδα εδώ και χρόνια για μία βιώσιμη πολιτική λύση, η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με προκλήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της χώρας ελέγχεται από τοπικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ μεγάλες δυνάμεις από το εξωτερικό δεν έχουν ακόμη αποσύρει τους ξένους μαχητές από τις πρώτες γραμμές των συγκρούσεων, αλλά και σημαντικοί παράγοντες διαφωνούν για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων της Λιβύης.
 
 

Πηγή: skai.gr