Οι εντάσεις στη Λιβύη κλιμακώνονται: Χαφτάρ και Ερντογάν ανταλάσσουν απειλές

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έθεσε την προοπτική μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης στον πόλεμο της Λιβύης με την απειλή να στοχεύσουν τις τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ωθώντας την Άγκυρα να προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ-Γιαρουσσί, δεσμεύθηκε να εξαπολύσει τη «μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης» με όλες τις τουρκικές θέσεις να γίνονται «νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη». 

Τα σχόλια, έγιναν για πρώτη φορά σε δήλωση που αργότερα επιβεβαίωσε στο Bloomberg. Ο επικεφαλής της ασφάλειας στη διοίκηση της Τρίπολης, δήλωσε ότι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες ότι αρκετά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής είχαν φτάσει στο ανατολικό προπύργιο του Χαφτάρ από μια ρωσική βάση στη Συρία.

Ο Χάφταρ κλονίστηκε από τις ήττες την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, οι οποίες απέτρεψαν αποτελεσματικά την επί μακρόν επίθεσή του για την κατάληψη της πρωτεύουσας. 

Ο αυτοσχέδιος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Ρώσους μισθοφόρους, αποσύρθηκε από μια βασική αεροπορική βάση τη Δευτέρα και περικυκλώνεται σε έναν από τους λίγους προμαχώνες που απέμειναν στα δυτικά της χώρας.

Οι διεθνείς ανησυχίες έχουν αυξηθεί καθώς η σύγκρουση της Λιβύης προσελκύει περιφερειακές δυνάμεις, βυθίζοντας τη χώρα σε μια μάχη πληρεξουσίου, με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για να θεραπεύσουν τις ρήξεις της χώρας να καταρρέουν και έκλεισε το 90% της παραγωγής πετρελαίου στο κράτος μέλος του ΟΠΕΚ. 

Η πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία θα χτυπήσει κουδούνια συναγερμού.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση με τον «ισχυρότερο τρόπο». 

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τους τόπους και τις περιοχές υπό την προστασία του χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έστειλε επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας επιφανείας-αέρος στη Λιβύη που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Δυτικής και της Λιβύης στο Bloomberg. 

Η ιστορία πίσω από την αναταραχή στη Λιβύη

Μια εναέρια εκστρατεία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ θα έπρεπε πρώτα να εξουδετερώσει την αεροπορική άμυνα που είχε σταματήσει αποτελεσματικά τις απεργίες στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν διεισδύσει στα προάστια της πρωτεύουσας και φάνηκαν έτοιμοι να εισέλθουν στην Τρίπολη πριν η Τουρκία κλιμακώσει την επέμβασή της στις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χιλιάδων Συριακών πολιτοφυλακών.

Τα μειονεκτήματα για τον Χαφτάρ συνοδεύτηκαν από μια τουρκική ένοπλη εκστρατεία drone που στόχευε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir. Μία από τις μονάδες πυροβολικού συνελήφθη και παρέλασε στην Τρίπολη την Τετάρτη.

Οι ξένοι υποστηρικτές του Χαφτάρ δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα και θα ήθελαν να οχυρωθούν είπε ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος με άμεση γνώση της εκστρατείας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Λιβύης των Ηνωμένων Εθνών Στεφάνι Ουίλιαμς προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση στον πόλεμο για τον έλεγχο της χώρας, ο οποίος έχει δει μια σειρά συγκρούσεων από την εξέγερση του 2011, που έριξε τον δικτάτορα Muammar al-Qaddafi.

Ο Fathi Bashagha, επικεφαλής ασφαλείας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι MiG 29 και δύο Sukhoi 24 είχαν πετάξει στα ανατολικά από τη ρωσική ελεγχόμενη αεροπορική βάση Hmeimim στη Συρία, συνοδευόμενες από δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-35. Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν αυτά ήταν ανακαινισμένα αεροσκάφη που ανήκαν στην αεροπορική δύναμη του Χαφτάρ ή προσθήκες στο στόλο του.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τους Τούρκους στη Λιβύη», δήλωσε ο Wolfram Lacher, ειδικός της Λιβύης στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP. Αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα αύξηση των συγκρούσεων, είπε.

«Αν οι Τούρκοι πιστεύουν ότι είναι σοβαροί για αυτό και μπορούν να πάρουν αεροπορική άμυνα, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι δύο μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι εκεχειρία.»

Η Τουρκία και η Ρωσία και οι δύο πίεσαν τις δύο Λιβυκές πλευρές τον Ιανουάριο να υπογράψουν εκεχειρία, αλλά ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε, ο Χαφτάρ αποχώρησε από τη συνάντηση στη Μόσχα. Μετά τις απώλειες αυτής της εβδομάδας, οι δυνάμεις του πίεσαν για μια παύση στις μάχες και δήλωσαν ότι θα αποσύρουν από τις πρώτες γραμμές στην Τρίπολη, μια προσφορά που απορρίφθηκε από την τώρα γενναία κυβέρνηση.

Πηγή: Bloomberg