Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την πυραυλική δοκιμή της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον δορυφόρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «σθεναρά» τη διεξαγωγή πυραυλικής δοκιμής από τη Ρωσική Ομοσπονδία «κατά του δικού της δορυφόρου, COSMOS 1408, με αποτέλεσμα την καταστροφή του από πύραυλο, ως σαφή πράξη ανεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα», αναφέρει ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, την οποία εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι η ρωσική ενέργεια «παρήγαγε μεγάλη ποσότητα διαστημικών απορριμμάτων που αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο για διαστημικές δραστηριότητες με πληρώματα και χωρίς πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των αστροναυτών και των κοσμοναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που εξέφρασε η Ρωσική Ομοσπονδία σε πολυμερή φόρα, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο διάστημα. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της στάσης της».

Όπως υπογραμμίζεται, «η διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών είναι επικίνδυνη και εξαιρετικά αποσταθεροποιητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των διαστημικών παραγόντων (...) Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες».

Τέλος αναφέρεται ότι «με αυτή τη δοκιμή, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε την ικανότητά της να καταστρέφει δορυφόρους στο διάστημα. Αυτή η απειλητική συμπεριφορά εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης και υπονομεύει τη σταθερότητα στο διάστημα. Είναι μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να προωθηθούν οι διεθνείς συζητήσεις προκειμένου να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν πρότυπα υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ